Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при кане корсо

Заболявания при кане корсо

Заболявания при кане корсо

Като всички породи кучета, Кане Корсо се откроява поради своята история, физически характеристики и характерни черти. Тази порода идва от Италия, където произлиза от римски бойни кучета, и е използвана за лов, защита, пастирство.

Характеристика

На ръст, кучетата Кане Корсо достигат 60-70 см, на тегло – 40-50 кг и живеят до 12-годишна възраст. Това са едни впечатляващи кучета, с мускулеста конструкция и здрави челюсти. Козината им е къса и се среща в различни нюанси на сиво, черно, кафяво или тигрово.

Тези кучета формират много силна връзка със семействата си. Дори да не го показват, те наистина обичат своите стопани. Харесват човешкото присъствие. Въпреки силния си характер и понякога упоритост, Кане Корсо е лесно за дресиране куче, ако се ръководи със здрав разум, твърдост и без да се прибягва до сила. То не е подходящ избор за неопитен собственик на куче или някой, запознат само с "нежни" породи като ретривъри, шпаньоли или дребни породи.

Ранната и честа социализация е от съществено значение за избягване на поведенчески проблеми, но винаги трябва да се има предвид, че това куче е естествен пазач и се отнася сериозно към защитническите си отговорности, когато става дума за непознати!

Възможни заболявания при Кане Корсо

Заболявания при кане корсо

1. Кучешка тазобедрена дисплазия - проблем в развитието, който води до дегенерация на тазобедрената става с течение на времето. Води до износване и разкъсване на ставния хрущял, а впоследствие и до остеоартрит. Характеризира се с куцане, скованост, трудности при движение.

2. Лакътна дисплазия - подобно на тазобедрената, тя е свързана с аномалия в развитието и може да е резултат от генетично предразположение, неподходяща активност или диета.

3. Пателарна луксация (изместване на колянната капачка) – явен симптом е накуцване и движения при вървене, подобни на ритане, с които кучето „намества“ обратно капачката.

4. Идиопатична епилепсия - причината за припадъците е неизвестна. След припадък, кучетата могат да бъдат изключително дезориентирани, уплашени и агресивни.

5. Пролапс на слъзната жлеза – за съжаление, често срещан проблем при кане корсо е възпалението на третия клепач, но това състояние е леко и обикновено не причинява проблеми със зрението.

6. Ентропион/Ектропион – клепачите се извиват, причинявайки дразнене на роговицата от миглите. Тези проблеми не са опасни за здравето на кучето, освен ако не се появи инфекция.

7. Подуване на стомаха - причинява се разширяване и усукване на стомаха, блокирайки хранопровода и червата. Симптоми са подуване, опит за повръщане, възбуда, болки. Хирургията при това състояние трябва да бъде незабавна, защото заболяването при кане корсо е животозастрашаващо! Превенция – давайте по малко храна на кучето на няколко порции през целия ден.

8. Кучешки кожни проблеми (пример: краста).

9. Сърдечни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#322934
Не знам от коя дата и година е статията, но е пропусната една много важна генетична болест а именно DSRA (dental skeletal-rethinal anomaly). Аз лично не бих подредила болестите спрямо тяхната сериозност по този начин, а бих ги подредила по следният начин:
1 идиопатична епилепсия
2 DSRA
3 тазобедрена и лакътна дисплазия
4 очни проблеми (cherry eye, entropion, ectropion)
5 сърдечни заболявания
А относно козината най-често се среща демодекозата като това не е научно доказано че е генетично заболяване, тъй като подкожните кърлежи ги има при всяко куче...
Относно преплитането на червата, за мен е най-тъпото заболяване от което за огромна жалост по-големите породи кучета могат да загубят живота си...
0
0