miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Грижи за козината на морското свинче

Грижи за козината на морското свинче

Грижи за козината на морското свинче
Снимка: boredpanda
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Домашният любимец играе съществена роля в нашето ежедневие. Той се грижи за нашето добро настроение, прави ни компания и ни дава пълнота в дома. Затова изборът за домашен любимец се оказва важно и сериозно решение, за което трябва да се обмислят всички гледни точки.

Ако искате кротък, смирен и сладък домашен любимец, то перфектното решение за вас е морското свинче. Все пак е важно да знаете, че това животно изисква не по-малко грижи от останалите. Дори в някои аспекти морското свинче се оказва по-взискателно. Такъв пример е грижата за козината.

Какво трябва да знаете за козината на морското свинче и как да се грижите за нея?

Ако си вземете вкъщи дългокосместо морско свинче, е необходимо да знаете, че трябва да полагате ежедневни грижи за неговата козина. Важно е да я сресвате всеки ден, тъй като в противен случай може да се заплете. За целта се предлагат специални четки, които предотвратяват заплитането и разресват добре. Също така трябва да я преглеждате добре и да премахвате образуваните възли.

Поради дългата козина, тези животни много лесно се замърсяват. Космите обират цялата мръсотия от клетката, затова е необходимо да почиствате редовно морските свинчета.

Ако решите да отглеждате късокосместо морско свинче, то разресването на козината ще бъде също важен елемент от отглеждането. В този случай обаче не е необходимо да го извършвате всекидневно, но е добре да бъде поне веднъж седмично.

Подстригването на морското свинче е друг ключов елемент от нейната поддръжка. При дългокосместите морски свинчета тя расте с по 1 сантиметър месечно. Това означава, че при тях времето за подстрижка идва значително по-бързо.

Грижи за козината на морското свинче
Снимка: apopfrauks

Можете лесно да разберете, когато козината на морското свинче трябва да се подстриже. Това е моментът, в който тя е с дължина, с която се влачи по земята и обира мръсотията. Затова не трябва да го допускате и е добре да следите, когато настъпи това време.

Особено важно е да поддържате козината на морското свинче къса през лятото. Тогава топлите температури не действат благоприятно върху гъстата и дълга козина и тя се заплита по-лесно. В такъв случай е препоръчително да поддържате възможно най-къса дължина, която да създаде по-голям комфорт при отглеждане на морското свинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest