Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на турски ван

Важни грижи при отглеждане на турски ван

турски ван

Оригиналната порода котки турски ван е забележително красиво животно, особено белите екземпляри с разноцветни очи.

Тези екзотично изглеждащи писани обаче са чудесни домашни любимци, защото са дълголетни, не са предразположени към никакви генетични заболявания и чудесно се адаптират към живот като домашни питомци, а грижата за тях не се различава съществено от тази за останалите породи котки.

При взимане на такава котка собственикът трябва да знае отличителната им характеристика да не се боят от водата. Те дори са наречени плуващи котки, защото техните предци са плували в езерото Ван или в реките, за да ловят риба за изхранването си.

Затова днешните им потомци с радост се настаняват в басейна, а банята е любимо тяхно помещение. Това не значи, че турският ван трябва да бъде къпан често. Писаната се нуждае не повече от веднъж годишно от къпане с използване на котешки шампоани.

Тази порода е с дълга космена покривка, но козината на котката не се заплита, защото липсва подкосъм. Това позволява добре разресване, което е необходимо веднъж на седмица-две. В периода на проливане разресването трябва да зачести, при нужда и всеки ден.

По-важна грижа е диетата на котката. Тя трябва да бъде добре обмислена и балансирана, защото при неправилно хранене тези котки натрупват бързо излишни килограми, а това влияе върху здравето и продължителността на живота им.

грижи за отглеждане на турски ван

Друга особеност на породата турски ван е, че кастрираните екземпляри са склонни към натрупване на мазни корички около основата на опашката. Те обаче се премахват лесно с нанасяне на картофено брашно в проблемните зони. След няколко часа оплетената козина се сресва внимателно и проблемът изчезва.

Проблем при турския ван може да възникне със зъбите и венците. Правилната грижа за устната кухина ще предотврати пародонтозата, от която често страдат представителите на породата.

Грижите за хигиената на очите и ушите е стандартна и включва периодично промиване с тампон, напоен с препарат, закупен от аптеката или само с преварена чиста вода. Ноктите се подрязват със специална ножичка за котки.

Котките турски ван са активни и игриви и ако домашният питомец не показва такива наклонности е добре да бъде стимулиран с играчки и внимание, след преглед при лекар, който да отхвърли евентуално заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest