miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи за американска късокосместа котка

Грижи за американска късокосместа котка

Грижи за американската късокосместа котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако целта на придобиване на мъркащ домашен любимец, е семейството да съжителства с красива котка с приятен характер, пазеща къщата от нашествие на гризачи, тогава американската късокосместа котка е отличен избор.

Наред с това грижата за нея не е прекомерна, тъй като става въпрос за много чисто животно, което се грижи добре за себе си и не се доближава до мръсни места. Трябва да се има предвид, че това важи и за нейната лична котешка тоалетна, която се налага редовно да се почиства или да се предвиди втора такава при по-продължително отсъствие на стопаните.

Изискванията относно непосредствените грижи за американската късокосместа котка налагат добро оборудване за козината на писаната, макар че това е късокосместа котка. Причината е, че палтото на американската красавица е доста плътно и дебело, независимо че е късо. Освен това има доста плътен подкосъм. Разресването няколко пъти в седмица изисква набор от четки с естествен косъм, четка с антистатично покритие и метален гребен. По време на линеенето разресването трябва да бъде всекидневно. След разресване се препоръчва козината да се разтрие в парче коприна или велур, за да бъде бляскава.

Американска късокосместа котка

Редовното къпане на котка от тази порода не се препоръчва, това се прави само ако козината на животното е силно замърсена. Къпането става във ваничка с котешки шампоан за късокосместа котка и с тампони за запазване на ушите сухи. Главата не се мие, а се избърсва с влажна кърпа.

За ушите, очите и зъбите на американската късокосместа котка трябва да се полагат всекидневни грижи, като се почистват с тампон или котешка четка за зъби. Ноктите на котката е нужно да се подрязват навреме.

Добре е да се контролира теглото на американската късокосместа котка, защото тя не е особено подвижна и ако хапва добре, е склонна към наднормено тегло. При такова положение стопанинът трябва да се погрижи домашния любимец да бъде достатъчно подвижен, да играе повече, за да се избегне затлъстяване, както и да следи да не се прехранва животното.

Излизането навън е добра идея, но само в добре оградено място. Волиерата на открито, ако котката се отглежда в къща с двор, ще опази домашният питомец да не се изгуби. При отсъствие на стопанина американската му приятелка трябва да разполага с достатъчно играчки, с които да се забавлява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest