miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Възпитание и дресура на ангорска котка

Възпитание и дресура на ангорска котка

Възпитание и дресура на ангорска котка

Дълга, гъста и копринено мека козина, грациозни движения и понякога искрящи разноцветни очи - това е кратко описание на ангорската котка. Това са прекрасни животни - умни, лесни за обучение и много привързани към стопаните, подобно повече на породи кучета, отколкото на болшинството породи писани.

Тези животни са много активни и подвижни и не покриват представата за излежаваща се на възглавници мъркаща котка, защото са активни през повечето време от деня. Играят много, както с хората, така и с други домашни любимци, разбират се отлично с малки деца, което ги прави перфектни котки за семейство.

Тъй като са дружелюбни и отзивчиви със стопаните, а освен това са напълно лишени от агресивност, от тях често се очаква да бъдат лесно дресирани да изпълняват номера, да могат да носят предмети и други навици. На това обаче не бива да се разчита. Ангорите са предпазливи котки и доста капризни, те не са склонни на безпрекословно подчинение в нещо, което не им е по вкуса.

Ако все пак стопанинът иска да научи животното да изпълнява някакви команди, това е възможно само по време на игра. Тъй като ангорските питомци пазят своите ловни инстинкти добре развити, подходящи са игри, стимулиращи това им качество.

Не бива да се забравя обаче, че става въпрос за много умна писана, която бързо долавя моментите, в които нейните права са нарушени и тогава отказва да изпълнява всяко изискване. Тактът на стопанина в този момент е много важен, за да успее да наложи волята си и неговият домашен любимец да разбере кой всъщност командва вкъщи.

Ангорска котка

На какви умения може реално да се разчита в обучителния процес?

Това е боравене с вещите, свързани с естествените нужди - ползване на котешка тоалетна, острене на ноктите на котката на правилни места и други правила, нужни на стопанина.

При обучението на ангорска котка трябва да се спазват основните правила за поведение на домашния питомец вкъщи:

- Да се разграничи рязко позволено от забранено действие;

- Неправилното поведение трябва да се санкционира подходящо, като за ангорските котки това е пренебрегването от страна на стопанина. За тях това е най-тежкото наказание;

- Не бива да се наказва животното за случайно нарушение, а само за такива, които влизат в забранените действия за него;

- В никакъв случай не бива да прилага вербален или физически натиск върху котката, ангорските писани са много отмъстителни и грубото поведение създава враг вкъщи в тяхно лице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest