miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания на английски кокер-шпаньол

Заболявания на английски кокер-шпаньол

Заболявания на английски кокер-шпаньол
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Английският кокер-шпаньол е винаги в движение, готов за приключения, силно активно и енергично куче, отлично за лов. То има нужда от редовни упражнения, за да изразходва своята енергия, и от ранна социализация с други кучета и непознати хора.

Препоръчва се и обучение на английския кокер-шпаньол на ранна възраст.

Те достигат височина 40-43 см, тегло 15-16 кг и имат продължителност на живота до 14 години. Използвани за широко за лов на птици – имат отлична способност за проследяване, благодарение на силното обоняние, и са изключително послушни, когато са обучени добре. Силно се привързва към своя стопанин и се разбира с деца, проявява нежност и любов към хората. Кокерът е много интелигентно куче и толерира тренировки, обича игрите и разходките.

Много заболявания и здравословни състояния са генетични, което означава, че са свързани с породата на вашия домашен любимец. Нека да разгледаме някои заболявания при английския кокер-шпаньол, за които трябва да внимавате.

Заболяване на зъбите. Най-често срещаният хроничен проблем при домашни любимци. Започва с натрупване на зъбен камък и прогресира до инфекция на венците и корените на зъбите на кучето. Ако не го предотвратим или лекуваме, кучето ще загуби зъбите си и ще бъде застрашено от увреждане на бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите. Ежедневното миене на зъбите на вашето куче ще предотврати пародонтоза.

Инфекции. Английските кокер шпаньоли са податливи на бактериални и вирусни инфекции - същите, които могат да получат всички кучета - като парво, бяс и чума. Много от тези инфекции могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация.

Затлъстяване. Това е сериозно заболяване, което може да причини или влоши ставни проблеми, метаболитни и храносмилателни нарушения, болки в гърба и сърдечни заболявания.

Английски кокер-шпаньол

Паразити. Всички видове червеи и буболечки могат да нахлуят в тялото на вашия кокер, отвътре и отвън. Всичко от бълхи и кърлежи до ушни акари може да зарази кожата и ушите му.

Проблеми с очите (катаракта, кератоконюнктивит, глаукома, дистихиаза). Те водят до слепота ако не се лекуват.

Проблеми с кръвта - хемолитична анемия и тромбоцитопения. Имунната система се обърква и започва да атакува собствените червени кръвни клетки или тромбоцити. Ако имунната система унищожи червените кръвни клетки, вашето куче бързо става анемично, слабо и летаргично. Венците му ще изглеждат белезникави или жълти вместо нормалния ярко розов цвят. Ако имунната система унищожи тромбоцитите, кръвта му няма да се съсирва правилно и той ще има синини или необичайно кървене.

Проблеми с гърба (болест на междупрешленните дискове). Характеризира се със силна болка, влачене на задните крака, парализа.

Проблеми с колената – кучето може да започне да куца при изместване на капачката на коляното. Това е характерен проблем при английския кокер-шпаньол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest