Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при питбулите

Заболявания при питбулите

Заболявания при питбулите

Американският питбул териер е известен с много имена, включително питбул и американски бултериер. Известен е с това, че е лоялна, защитаваща собственика си и атлетична кучешка порода.

Питбулите достигат височина 45-52 см и тегло до 25-26 кг, а продължителността на живота им е 12-14 години. Това куче има набито, мускулесто телосложение и къса гладка козина с различен цвят. Най-определящата характеристика на лицето на породата е широката мощна челюст.

Защитният и безстрашен питбул се отличава със своя игрив темперамент и приятелски характер, той не е естествено агресивен към хората и е привързан към децата. Има силен инстинкт за ловуване и е много възможно да подгони дребно животно, затова трябва да се разхожда на каишка или да се пуска свободно само в заградено пространство. При добра социализация с други кучета, питбулът няма да проявява агресия към тях.

Тъй като е силно енергична и активна порода, това куче има нужда от ежедневни упражнения. То е много издръжливо има дълга продължителност на живот, но има някои заболявания при питбула, които могат да го засегнат и за които трябва да внимавате.

1. Кожни проблеми (алергии, краста, рак на кожата, слънчево изгаряне). За съжаление, питбулите са естествено предразположени към няколко кожни заболявания. Сресвайте козина на кучето често, използвайте добър шампоан, водете ги на профилактични прегледи, внимавайте със слънцето – късата им козина не ги пази от него.

2. Проблеми с колената. Високото ниво на активност, съчетано с мощната конструкция на питбула, ги прави податливи на наранявания на задните крака, разкъсвания на връзки и проблеми с коляното.

Питбул

3. Дисплазия на тазобедрената става. При това състояние бедрото е неправилно оформено, което води до артрит и постоянна болка. Кучетата с тазобедрена дисплазия ще имат затруднения при изкачване на стълби, бягане и вероятно ще куцат със задните крака.

4. Алергии. Обикновено са кожни алергии, които могат да причинят сухи и сърбящи петна по кожата и косопад. Като порода, питбулите са по-засегнати от цветен прашец, трева, кърлежи или мухи, отколкото други кучета. Те също са засегнати от хранителни алергии, особено зърнени или пшенични компоненти.

5. Заболяване на щитовидната жлеза (възпаление или свиване на щитовидната жлеза, която се намира на шията и произвежда хормони, които засягат функцията на много части на тялото). Симптомите включват летаргия, качване на тегло, кожни проблеми.

6. Разширяване на стомаха. Питбулите с това състояние ще имат излишни газове в коремчетата, ако забележите голямо подуване в стомаха след хранене на питбула и проява на тревожност, се свържете с ветеринар незабавно.

7. Ихтиоза - състояние, което се появява при раждането, може да стане болезнено, ако не се лекува. Понякога може да забележите удебеляването на външния слой на кожата на питбулите, а също и на лапичките, заболяването се характеризира и с признаци, подобни на чоовешки пърхот по кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest