Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да се грижим за златната си рибка?

Как да се грижим за златната си рибка?

МарияМария
Новак
52
Как да се грижим за златната си рибка?
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

В днешни дни златната рибка е предпочитан домашен любимец. Златните рибки изискват по-малко грижи от останалите домашни любимци, а с правилна грижа могат да живеят 20 или повече години.

Въпреки че златните рибки често се асоциират с обитанието на аквариум под формата на купа, тoзи вид среда никога не е била предназначени за продължително настаняване на рибката.

Всъщност тези купи първоначално са били използвани за показване на златните рибки по време на вечери или изложби, а след това рибките са връщани в оборудван аквариум.

Най-важният фактор за поддържане на здравето на златната рибка е именно изборът на аквариум.

Въпреки че се считат за риба, която предпочита студена вода, златните рибки могат да понесат и средни температури. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-малко разтворен кислород съдържа - следователно, колкото е по-топло, толкова по-голям трябва да бъде аквариумът, за да се предотврати задушаване.

Добро правило за минимален размер на резервоара е 25-30 галона за първата риба и 10-15 галона за допълнителна риба.

Не се препоръчва да отглеждате златните рибки в малък аквариум, тъй като това създава голям стрес и е възможно дори да ограничи растежа и развитието им.

Много е важно да пазите аквариума от пряка слънчева светлина.

По-долу ще научите как да се грижите за своята златна рибка, за да живее дълго и щастливо във вашия дом:

Оборудване

Основните неща, необходими в грижата за златна рибка са аквариум с подходящ размер, чиста вода, стъклени камъчета, мощна филтрираща система, храна за риби и някои живи или изкуствени растения, в които рибите да се скрият.

Други полезни предмети при отглеждане на златни рибки са мрежа за риба, няколко чисти кофи, скрепер за водорасли за почистване на стените на аквариума и сифон за почистване.

Упражнения

Златна рибка

Разбира се, няма нужда да извеждате своята златна рибка на ежедневна разходка, но й подсигурете достатъчно пространство, за да може да плува спокойно.

Хранене на златната рибка

На пазара се предлагат много добри храни за златни рибки. Малките люспи са най-подходящият избор, дори и за по-големи риби.

Те позволяват на всички риби да грабнат нещо за ядене, дори ако една от тях е по-агресивна.

Препоръчва се да храните златните си рибки два или три пъти на ден, само с толкова храна, колкото те успяват да изядат за около две минути.

Почистване на аквариума

Един добър филтър за аквариум ще свърши по-голямата част от тежката работа. Обикновено на етикета е посочено са какъв обем и количеството вода е предназначен.

Сменяйте приблизително една четвърт от водата всяка седмица, като използвате сифона, за да отстраните водата от дъното на резервоара.

Налейте вода, която е престояла на стайна температура поне 24 часа.

Домашна среда

Аквариум за златни рибки с похлупак е подходящ за всеки дом, с изключение на този, в който се използват много химикали, някои освежители за въздух, например, могат да отровят рибите.

Когато избирате аквариум, не забравяйте, че водата е тежка и преценете добре къде ще го позиционирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest