miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Най-важните грижи за рибки тетри

Най-важните грижи за рибки тетри

Най-важните грижи за рибки тетри
Снимка: balzekaitegita/pixabay.com

Рибките са едни от най-предпочитаните домашни любимци, заради своята покорна, тиха и красива натура. За да ги превърнете в своя безценна компания, е необходимо само да полагате необходимите грижи, които да съобразявате с техните нужди.

Един от най-популярните аквариумни видове е рибка тетра. Тези рибки са известни със своя миролюбив характер, който им позволява свободно съжителство с различни други видове.

Ето кои са обаче най-важните грижи за тетрите:

- Специфичното на този вид риба е, че те обичат да бъдат заобиколени от себеподобни. Това значи, че трябва тетрите да се отглеждат в група от поне 10 рибки. За да има достатъчно пространство за тях, е препоръчително да закупите предварително голям аквариум с поне 60 литра съвместимост.

- Относно водата се уверете, че тя е нетвърда и има слаба киселинност. Затова трябва да избягвате камъни или черупки по дъното, тъй като те повишават твърдостта и алкалността на водата, а това не влияе благоприятно на здравето на рибките. Препоръчително е да сменяте малка част от нея ежеседмично и да поддържате температурата й около 24-27 градуса. За тази цел трябва да си осигурите термометър, аератор и филтър.

- Осветлението на аквариума е друг важен елемент от отглеждането на риби тетри, тъй като тя въздейства върху яркостта им. Най-оптималният вариант е тя да бъде дифузна. Затъмнената светлина е благоприятна за тетрите, докато ярката – предизвиква у тях раздразнение.

- Препоръчително е да се погрижите за създаването на благоприятна среда за тези рибки. Затова е добре да снабдите аквариума с обилна растителност, където тетрите да си направят убежище под водата.

Тетра
Снимка: martin_hetto/pixabay.com

- Храненето на тетрите е ключов аспект при отглеждането на аквариумни рибки, но при тетрите това се оказва лесна задача, тъй като те са всеядни. Това значи, че зависи изцяло от вас дали ще ги нахраните със замразена, жива или суха храна. Специално за тези видове е препоръчително да ядат кайма, спанак, броколи, червейчета или сух фураж. За тяхното правилно развитие трябва да им осигурите балансирана храна.

- Макар те да са спокойни рибки, това не важи за тези, които могат да им бъдат компания. Затова избягвайте съжителство между тях, хелери и костури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest