Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Колко време издържат рибките без храна

Колко време издържат рибките без храна

Колко време издържат рибките без храна

Рибките за аквариум са един от най-предпочитаните избори за домашни любимци. Това се обяснява от факта, че те са малки, сладки, не създават суматоха, не правят пакости и в същото време ви правят приятна компания.

Отглеждането на аквариумни рибки включва задължителните елементи като аквариум и специализирана храна като дафния, тубифекс и др. Те са водни обитатели и като такива, те се нуждаят от сходна среда с тяхната естествена.

Това е важно условие за тяхното пълноценно развитие. Докато при другите типове домашни любимци храната може да не бъде само специално предназначена, то при рибките това е невъзможно. Те трябва да бъдат хранени само със специализирана храна, която да им доставя всички необходими вещества и която да бъде полезна за техния растеж.

Колко често се хранят рибките

За рибките в важно да знаете, че не трябва да се хранят прекомерно, тъй като това води до затлъстяване. Друга причина да се избягва прекаленото количество храна е, че когато рибките не я усвоят, тя се превръща в замърсител за аквариума и се нарушава качествената среда на живот.

За да отмерите точното количество храна, просто трябва да приготвите толкова, колкото рибките ви могат да изядат за 1-2 минути, не повече. Обикновено рибките се хранят 1-2 пъти дневно, но новородените – поне 3 пъти в деня и то с малки порции.

Рибките могат да издържат на глад и това се оказва предимство, когато ви се налага да отсъствате, но определено не е аспект, с който да експериментирате. Все пак данни сочат, че зрелите аквариумни рибки издържат без храна седмица.

Хранене на рибките

В зависимост от вида рибки, този период може да варира дори до 2 седмици. Това е така, тъй като зрялата рибка разполага с голяма телесна маса, която позволява да съхранява запаси от мазнини. Периодите на издръжливост са в тясна зависимост от вида риба, като например:

- Известната златна рибка издържа на глад до 10 дни.

- Рибката Моли издържа до 2 седмици.

- Рибката Гупи е издържа на глад от 7 до 10 дни.

- Рибката Бета може да издържи без храна от 1 до 2 седмици.

- Видът Даниос издържа до 2 седмици.

- Видът Бодли рибка може да издържи без храна до 2 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest