Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на канадски сфинкс

Грижи при отглеждане на канадски сфинкс

отглеждане на канадски сфинкс
Снимка: pickapaw

Канадският сфинкс не е порода котка за всеки. Тя не покрива представата за пухкаво мъркащо котаче. Можем да определим котката от тази порода като необичайна на външен вид, но пък интересна и любяща по характер.

Основната отличителна черта на породата е липсата на козина. Този факт предопределя и ключовите моменти в грижата за домашния любимец от порода канадски сфинкс. Кожата им е много капризна и това създава редица трудности. Трябва постоянно да се наблюдава кожата на животното заради потенциалните гъбични инфекции, които са упорити и се лекуват трудно.

Всичко идва от голямото количество мазнини, отделяни от кожата на сфинкса. Мастните жлези работят, за да защитят домашния питомец от влиянията на околната среда. Всякаква мръсотия може да се прилепи към мазния филм, бактериите си намират място в гънките на кожата, размножават се и предизвикват инфекции. Нужно е всяка седмица котето да се къпе или изтрива с хипоалергенни кърпички за чувствителна кожа.

Прекаленото количество мазнина обаче е индикация, че писаната не се храни правилно - или приема прекалено мазна храна, или че има някакво заболяване.

При сфинкса космите, които растат в ушите, са много малко и това ги прави по-податливи на натрупване на мръсотия. Те произвеждат и прекалено много ушна кал. Като се смеси с мръсотията, тя може да запуши ушния канал и животното да развие отит. Той може да премине от външен във вътрешен и котето да загуби слуха си или да се стигне до трагичен край.

Продуктите за грижа за канадския сфинкс трябва да бъдат постоянно налични. Шампоаните се подбират за котки без козина, с противогъбичен ефект, а котешките кърпички е нужно да бъдат хипоалергенни и без аромат.

грижи за отглеждане на канадски сфинкс
Снимка: HairlessCatBlog

Ушите на котката трябва да се почистват с тампон, потопен в специален лосион за уши веднъж в седмицата.

Очите също се почистват веднъж седмично с тампон, потопен в лосион за почистване или с преварена хладка вода, подобно на грижата за очите при останалите котешки породи.

При канадския сфинкс има и една специфична грижа, тя е за брадичката на котето. Много често те получават акне на брадичката, затова е нужно мястото да се измива с мек антибактериален сапун, да се изплаква с хладка вода, а при развитие на кожното заболяване да се потърси лекарска помощ.

Рязането на ноктите на канадския сфинкс се налага, тъй като поради липса на козина мазнина се натрупва и под ноктите им, което изисква те да бъдат почиствани с четка и периодично подрязвани със специална ножица.

Канадският сфинкс е порода, предразположена към гингивит и пародонтит и затова почистването на зъбите на котката е задължителна манипулация, която трябва да се извършва 2 пъти в месеца. Нужни са специални четки и пасти за зъби. Ако котката се храни само с твърда гранулирана храна, тази необходимост може да отпадне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest