Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как дишат костенурките?

Как дишат костенурките?

Как дишат костенурките

Костенурките са често срещан избор за домашен любимец. Те са сладки, добронамерени и абсолютно невредими. Могат да ви правят компания постоянно, без да ви създават никакви тревоги или специални грижи.

Те са известни със своята черупка, която има горен и долен слой и ги предпазва от външния влияния, вредители и различни климатични условия.

Интересен факт са твърденията, че костенурките дишат през задните си части. Всъщност тези животни дишат като всички останали – с помощта на белите дробове. Заради черупката процесът на вдишване е затруднен, тъй като тя не позволява на гръдния кош да се разшири достатъчно, за да побере повече кислород.

Когато са под вода, влечугите не могат да си осигурят кислород, затова те трябва да излязат на сушата или да доплуват до повърхността на аквариума. За да дишат нормално, обикновено те поемат голяма глътка въздух, която да им осигури спокойно престояване във водата възможно повече време.

Самият процес на дишане костенурките осъществяват с помощта на специализирани коремни мускули. Единият от тях отдалечава органите от белите дробове, докато другият спомага за възвръщане на първия мускул в неговата първоначална форма.

Кислородът може да влиза през уплътнения в гърлото, както и през анусния отвор на костенурките. През тях могат да излизат и ненужните вещества, които животните не задържат. Количеството необходим кислород на костенурките е в тясна зависимост с температурата.

Костенурка

Когато тя е по-ниска, метаболизмът на животните се забавя значително, което означава, че те не изразходват голямо количество енергия и нямат необходимост от поемане на много кислород. Затова не е случайно, че някои костенурки успяват да престоят във водата без да излизат за повече от ден.

За да се движат и да дишат пълноценно, костенурките имат тяло, богато на кръвоносни съдове, което уплътнява тяхната кожа. Тази област, която е най-уплътнена и следователно съставена от много кръвоносни съдове, е тяхната анусна част. Това значи, те предимно от чрез тази област на тялото костенурките успяват да си извлекат кислород.

Вижте също съвети при отглеждане на костенурки и как да храним костенурка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest