Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при размножаване на вълнисти папагали

Съвети при размножаване на вълнисти папагали

Съвети при размножаване на вълнисти папагали

Размножаването на вълнистите папагалчета е деликатна част от тяхното отглеждане. Те се размножават успешно в домашна среда и то целогодишно, ако стопаните им осигурят необходимите условия.

Първият важен момент е изборът на двойката папагалчета. Нужно е да се изберат млади и жизнени птици, които нямат родствена връзка. При папагалите повечето заболявания са генетично обусловени, затова свързването на птици с близко родство не е удачно.

Трябва птиците да са на около 10-12 месеца, за да са достатъчно зрели за това, което им предстои. Търпението и внимателното отношение на стопанина също са от значение, макар че при вълнистите папагали вероятността двойката да не се хареса и да прояви нетърпимост и нежелание за размножаване е малко вероятно. Най-често е нужно да се изчака птиците да проявят интерес към размножаване.

Осигуряването на подходящо място за мътене е основна необходимост за размножаването на папагалите. В природата те мътят в хралупи, но у дома това става в кутии, които се закупуват от зоомагазин. Размерът им трябва да бъде 15/15/20 сантиметра с кръгъл отвор 7 сантиметра в диаметър, а дъното да бъде постлано с гнездови материал, за да не нарани птицата краката си.

За да се образува двойката, птиците трябва да имат на разположение достатъчно питателна храна, богата на витамини и хранителни вещества. Когато женската започне да се застоява в гнездото, може да се очаква снасяне на първото яйце. Същинското мътене започва след снасяне на второто, а общо женската снася от 4 до 6 броя.

Папагал

Мътенето продължава 18 дни, през което време женската не излиза и разчита на храната, която мъжкият носи за нея. Стопанинът трябва да се погрижи тя да бъде максимално питателна, за да може женската да издържи на изтощението. Понякога женските излизат да се хранят самостоятелно и ако стопанинът забележи такова поведение трябва да осигури на майката зърнени смески, плодове, зеленчуци и чиста вода.

Когато първото пиле се излюпи, майката започва по-често да излиза за храна. В този период количеството храна трябва да е повече, защото тя вече храни и малки.

Малките растат много бързо и след 16-17 дни вече са с тегло на възрастни, тоест около 30 грама. На седмия ден папагалчетата отварят очите си, а още от следващия започва да им расте перушина. Когато започнат да излизат от кутийката, не бива да се избързва и тя да се премахва. Това се прави, когато вече е сигурно, че от 2-3 дни нито едно пиле не влиза вече в нея.

Трудностите при развъждането на вълнисти папагали идват от лош избор на птици с близки родствени отношения, от опит за развъждане на болни птици, от недобра хигиена на кутиите за развъждане, а това са винаги грешки на стопанина. Той трябва да бъде запознат с възможните проблеми, за да ги предотврати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest