Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Причини за смърт на аквариумните рибки

Причини за смърт на аквариумните рибки

Причини за смърт на аквариумни рибки

Защо рибките ми продължават да умират? За начинаещия може да изглежда, че рибката е умряла без никаква причина. Въпреки че е възможно тази, която сте купили, да е нездравословна и вече насочена към рая на рибките – много по-вероятно е смъртта да се дължи на нещо, което сте направили. Или което не сте направили. Днес ще разкрием мистерията защо умират аквариумните рибки.

1.Не сте подготвили аквариума правилно

Има стъпки, за които трябва да внимавате, преди да сложите рибката във Вашия аквариум. Сложете всичко нужно в аквариума, проверете pH нивото – трябва да е над 7, добавете амоняк, изчакайте поне 2 седмици.

2. Подготвеният аквариум не е подходящ за рибата

Пример – соленоводна риба в аквариум със сладководен аквариум. Сладководна ще умре в соленоводен. По същия начин риба, която предпочита топла вода, вероятно ще умре в студена. Прочетете от какво има нужда рибката, преди да я сложите в съда. Докато една риба може да процъфтява, друга може да бъде стресирана в същите обстоятелства и в крайна сметка да умре. Също, бързите промени в температурата на водата, pH или солеността могат да шокират рибата, което скоро води до смърт.

3. Вашият аквариум е твърде малък

Препълненият аквариум е смъртна присъда по много причини. Така че, колкото повече риби добавите към вашия аквариум, толкова повече изпражнения отделят и ако добрите бактерии във водата не могат да ги разградят достатъчно бързо, водата ще стана токсична. Това ще доведе до смърт. Също, малкият съд, без много място за движение, може да причини стрес на рибата, което да доведе до внезапна смърт.

4. Смесвате несъвместими риби

Непрекъснатото преследване от териториална риба е стресиращо и вероятно ще доведе до смъртта на рибката, която е гонена.

5. Храните рибите твърде много

Рибки в аквариума
Снимка: Alice_Alphabet / pixabay.com

Това води до замърсяване на водата и проблеми със здравето на рибките.

6. Не почиствате аквариума редовно

Може би най-важната поддръжка е смяната на водата. Тук внимавайте за неподходяща температура. Ако забравите да добавите дехлоратор по време на смяна на водата, ще убиете полезните бактерии, които са жизненоважни за рибките.

7. Рибата е имала тежко пътуване до новия си дом.

Това за жалост, също е често срещана причина за смърт при аквариумните рибки.

8. Рибките имат заболяване или паразити.

Като всички животни, рибките също могат да страдат от болести и неприятели.

9. Рибите са възрастни.

Напредналата възраст на рибките води и до край на техния живот, за жалост на акваристите.

Ако сте допуснали грешка, която е довела до смърт на рибата ви, не се обвинявайте за това. И не го приемайте като причина да не отглеждате рибки! Вместо това го използвайте като учебен опит. Вече можете да осигурите на следващата пълноценен и щастлив живот.

За нови питомци, разгледайте тези обяви за рибки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest