miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при босерон

Заболявания при босерон

Заболявания при босерон
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Босерон е стара френска порода овчарски кучета, величествени и силни, едри и внушаващи респект. Те са отлични домашни питомци и са истинска страст за любителите на големи кучета.

Като повечето едри животни продължителността на живота им не е голяма, средно живеят до 10-12 години. Макар да се смятат за здрава порода, те са предразположени на редица болести, характерни за големите кучешки породи, както и към фамилни заболявания, а това изисква редовна профилактика.

Изборът на най-силните животни за нуждите на овчарите през вековете е направило босероните изненадващо енергични животни. Необходимо е обаче да се внимава за наранявания на лапите им по време на дълги излети.

Кучетата от порода босерон не се боят от студа, страданията им са свързани с болест, характерна за всяка едра порода - това е тазобедрената дисплазия. Друга възможност е дисплазията на лакътната става. Тези ставни заболявания се причиняват от износване и повреждане на ставите. Болестта се развива от ранна възраст и в резултат на развитие на анормалната става се получава това болезнено износване.

Най-честият предупредителен знак е куцането и неестественото ходене на животното дори след почивка, както и нежеланието за физическо движение и тренировки. Лечението е с противовъзпалителни средства за облекчаване на болките. То значително подобрява комфорта на кучето.

Породата босерон е предразположена към дерматити. Алопецията е кожно заболяване с генетичен произход. Поради това се наблюдават кучета с розов, син или черен оттенък на козината. Влошаването на заболяването може да предизвика пълен косопад. Болестта е нелечима, но не е фатална. По-неприятни са вторичните кожни инфекции.

Босерон

Като останалите едри породи босеронът е застрашен от подуване и превъртане на стомаха, които могат да бъдат фатални. Затова се препоръчва кучето да почива след хранене.

Босероните може да страдат и от очни заболявания, като сред тях трябва да се посочат прогресивната атрофия на ретината и катаракта.

Болестта на Вилебранд и кардиомиопатията са също възможни заболявания, но с по-нисък риск, както и сърдечните заболявания.

Породата е хипоалергенна и подходяща за домашни питомци във всеки дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest