Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо папагалът си скубе перата?

Защо папагалът си скубе перата?

Защо папагалът си скубе перата?
Снимка: kirahoffmann/pixabay.com

Скубането на перата при папагала е едно от най-опасните състояния на птица, която се отглежда в клетка. Много хора гледат на това състояние като на болест, но то не е такова. Скубането е симптом, подсказващ някакво заболяване, а не болест сама по себе си. И така, защо папагалите се скубят?

Фактът, че папагалът скубе собственото си оперение е твърде показателен, защото перата са от изключителна важност за птиците. Те контролират телесната им температура, предпазват ги от околната среда, играят основна роля при летенето и затова птиците полагат грижи за перата си, почиствайки ги редовно.

Скубането е напълно различно поведение, то представлява обсебващи, разрушителни действия, в резултат на които част от перата или всички биват повредени или унищожени. Това състояние лесно се открива, защото е очевидно, и дава възможност на стопанина да реагира своевременно.

Причините за скубането на перата от папагала могат да бъдат много и често се налага консултация с лекар, за да се установи за какво става въпрос.

- Инфекция- бактерии, вируси, гъбички, паразити;

- Болни бъбреци или дробове, подути места;

- Лошо хранене на папагала - липси на основно вещества;

- Травма- счупени пера като резултат;

- Алергии - към храна, околна среда;

- Злокачествени образувания;

- Поведенчески проблеми - депресия при папагала, скука, самота.

Папагал

Птиците в дивата природа нямат тези проблеми. Там те са твърде заети с оцеляването и размножаването си и не им остава време за изпадане в различни състояния, водещи ги до объркване.

Птицата, отглеждана в клетка, е зависима от поведението на стопанина. Тя може да бъде отглеждана заедно с други животни - кучета, котки, влечуги, които смята за потенциално опасни и те да предизвикват непрекъснат стрес у нея, водещ до саморазрушително поведение.

Храната на папагала, давана от стопанина, може да я лишава от важни хранителни вещества, следствие на което да настъпят метаболитни нарушения, които птицата усеща и нейната реакция се изразява по този начин. Намесата на специалист ще помогне за решаване на проблема.

Папагалите са социални птици, но това не винаги се отчита от стопаните, които не им осигуряват достатъчно внимание, играчки и забавления, които да поглъщат вниманието им и да ги разсейват. Самотата се отразява пагубно на тези същества и те изпадат в депресия, чиято изява и такова обсебващо поведение, насочено към тях самите.

Добрата грижа за папагала, вниманието и интереса към питомеца, проявявани всекидневно, е гаранция, че такива проблеми няма да настъпят с пъстрия ви домашен питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest