miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на крави

Важни грижи при отглеждане на крави

Важни грижи при отглеждане на крави

Отглеждането на кравите има прости правила, но тяхното нарушаване може да доведе до редица проблеми, затова всеки начинаещ фермер трябва да се запознае внимателно с изискванията, които имат тези кротки преживни животни, за да бъдат здрави, енергични и да дават максималното като млечност.

Трябва да се внимава в следните стъпки при грижите за животните.

Заплождане на юниците навреме

Важен фактор, оказващ влияние върху млечността на кравите е скорозрелостта им. Тя влияе върху възрастта и живото тегло на първото заплождане. Върху развитието на юницата, когато е заплодена, оказва влияние не толкова самата бременност на кравите, а лактацията, най-вече при недостатъчно хранене. Икономически най-изгодно е кравата да се заплоди на 60-ти или 80-ти ден след отелването.

Следене за трудно раждане

Не бива да се допуска животното да се отели трудно. Обикновено плод с живо тегло над 45 килограма водят до трудно отелване. Неправилното хранене на кравите най-често става причина за тази аномалия. Стопанинът трябва отблизо да следи храненето и гледането на животното. Включването на разнообразни и пълноценни фуражи е задължително, както и разходките по 2 до 4 часа на ден.

Правилно хранене на бременните крави

Грижи за крава

Храненето на бременните животни трябва да бъде балансирано, без прехранване. Най-благоприятната диета е, когато грубият фураж е 15 процента от общата храна, концентрирания - 27-30 процента, а сочните фуражи са 55-60 процента от храната.

Помощ за родилата крава и нейното теле

Родилният процес при кравите протича за 1 час и ако той се забави, трябва да се повика ветеринарен лекар, за да се намеси. След почистване на носа на телето, за да може да диша, то е добре да се остави до майката, за да го оближе, а после му се помага, ако е нужно, да засуче коластра.

Кравата трябва да се следи да изхвърли плацентата и ако това не се случи до 3 часа, отново трябва да се намеси специалист за нейното изваждане. На кравата трябва да се даде топло поило от трици, за да закрепне.

Поощряване на кравата да дава повече мляко

След отелване продуктивността на млякото при кравата се засилва, после се задържа на едно ниво и накрая започва да спада. За да се поддържа високата млечна продуктивност, на животното се дават допълнително кръмна храна, а постепенното преминаване към нормално хранене се препоръчва.

Внимание със зелените фуражи

Храненето на кравата със зелени фуражи трябва да става постепенно, за да се избегнат храносмилателни разстройства. Много опасно е подуването на животното и то се случва най-често през лятото, когато те поемат млади зелени фуражи с ниско съдържание на сурови влакнини. Трябва да се добавят груби фуражи, примерно слама, и при почивката кравите да преживят за смилане на храната. Ако кравата не преживя, значи има проблем и трябва да се потърси лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest