Болести по кравите

Заболявания по кравите

При отглеждането на добитъка стопаните се сблъскват с различни трудности. Една от най-неприятните са болестите, които може да унищожат цялото стадо, ако бъдат игнорирани и не се вземат мерки навреме.

Най-често заболявания при кравите се причиняват следствие на инфекция от микроби, вируси или паразити. Необходимо е стопанинът да им отделение, където да изолира болни животни, за да опази стадото. Най-коварни са лъчевата болест, различни възпаления на вимето, мастит, бяс, едра шарка, хема.

Незаразните болести не са толкова опасни, но могат да се разпространят сред цялото стадо. Такива заболявания включват следродилни проблеми заради лоша поддръжка или недостатъчно наблюдение на животните, проблеми с отделянето на млякото, жлъчно-каменна болест.

Причините за болестите по кравите мога да се обособят в следните точки:

- Неадекватни условия за живот и поддържане като неотопляеми помещения, в които вимето на кравата е студено, осолено в период на лактация и заболява;

- Влажни или мръсни подови покрития, провокиращи поява на лишеи и възпаление;

- Лоша вентилация, създаваща условия за разпространението на всякаква болест, особено инфекциозна;

- Неправилна диета, водеща до проблеми в храносмилателната система и недостиг на витамини и минерали;

- Настинка или треска заради простуда, следствие от неблагоприятни помещения за задържане.

Болести по кравите

Инфекциозните и гъбичните заболявания по кравите са опасни не само за животните, но и за хората. Най-често се срещат заболяванията на краката и устата на животните. Страдат животни на всякаква възраст. Ако се наблюдава добре стадото и се установи заболяване, което веднага се третира, болестта се ограничава, а болните животни могат да бъдат излекувани.

Едрата шарка се среща основно при младите животни на възраст от 6 до 8 месеца. Животните отказват храна, пасивни са и дават по-малко мляко. Болестта е лечима, има и профилактика с ваксини.

Бруцелозата е инфекциозно заболяване, което се смята за много опасно, но млади животни рядко боледуват. Най-опасно е при бременни крави, защото може да завърши със смъртта на кравата и нероденото теленце. Открита навреме обаче е лечима.

Бясът е особено опасно заболяване, защото животните стават агресивни и може да пострадат и хората.

Незаразните болести като пневмонията, хиподерматозата, травматичният ретикулит и перикардит, както и често срещаният мастит също са опасни за кравите и се нуждаят от намеса на ветеринарен специалист.

Ако бъдат спазвани основните правила за грижа за добитъка, провеждат се навременни ваксинации, кравите ще бъдат активни и здрави. Всяко заболяване по добитъка е лечимо, стига да се хване навреме и да започне адекватно лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest