Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Симптоми за лошо здраве на вашия хамстер

Симптоми за лошо здраве на вашия хамстер

Симптоми за лошо здраве на вашия хамстер
Снимка: 3111/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Най-неприятните моменти в отглеждането на хамстер в домашни условия са свързани с евентуални заболявания, които застрашават живота му. Затова при всяка промяна в поведението или вида на домашния питомец стопанинът трябва да реагира веднага. Поради бързия метаболизъм на тези животни симптомите за заболявания при хамстерите се появяват веднага и стопанинът има време за реакция.

Ако хамстерът се храни балансирано, ако се отглежда в спокойна среда и с внимателно отношение, неговата сравнително здрава природа може да надделее над болестите.

Кои са признаците, по които стопанинът може да съди, че неговият питомец страда от някакво заболяване?

Ако задната му част е замърсена, а изпражненията му са меки или направо воднисти, със сигурност трябва да се потърси мнение от лекуващия ветеринар. Потъващите очи и прекалено влажната козинка също сигнализират за проблем при хамстера. Липсата на апетит и загубата на тегло са винаги знак, че домашния любимец има здравословен проблем и хамстерът не прави изключение от това правило.

Промяната в поведението е сериозен сигнал, че трябва да се потърси причината, защото тя е много вероятно да се корени в някакво страдание, което кара хамстера да проявява нервност и да хапе.

Треперенето и клепването на ушите, по-силното дишане обикновено подсказват простудни или дихателни заболявания при хамстера, за които е важно да се потърси мнението на лекаря.

Тъй като хамстерите страдат от паразити, кожата им при тези случаи се покрива със струпеи, рани и това е знакът, че малкия пухчо трябва да бъде лекуван за кожни заболявания.

Тъй като хамстерите линеят, в този период те губят част от космите си, но ако се появят плешиви петна, това вече означава здравословен проблем, причинен най-често от паразити.

Заболявания при хамстера
Снимка: dep377/pixabay.com

Добре е тялото на мъничето често да се опипва за бучки и неравности, защото хамстерите са предразположени към тумори. Те нарастват бързо, разпространяват се по цялото тяло и се премахват оперативно с анестезия. Това е истинско изпитание за малкото същество и затова трябва да се реагира бързо докато са единично явление.

Всяка липса на жизненост, тонус и апетит е сигнал за проблем, който обикновено е от здравно естество и това налага стопанинът да бъде много внимателен.

Вижте също и грешки при отглеждане на хамстер!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest