Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Чести заболявания при хамстерите

Чести заболявания при хамстерите

Чести заболявания при хамстерите
Снимка: dep377/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хамстерите са не само сладки малки домашни любимци, но и твърде непретенциозни откъм изисквания животни, заради което са толкова търсени за домашно отглеждане.

Те обаче често боледуват, ако не се отглеждат правилно и тогава се нуждаят от бързата реакция на стопанина, за да се предотврати фатален край, който при дребните животни идва твърде бързо.

Хамстерите имат бърз метаболизъм и симптомите при здравно неразположение се появяват бързо. Могат да се наблюдават летаргия и апатия, липса на апетит, опадване на козината, изтичане на секрет от очите и носа, запек или разстройство, нервност или агресия, повишена температура. Всичко това налага бърза намеса на специалист за установяване на заболяването и лечението му.

Храносмилателни заболявания

- Мократа болест на опашката причинява диария при домашния любимец. Това заболяване може да бъде фатално, ако не се овладее до 2 дни. Причината е лоша диета, стрес или бактерии. Болестта е заразна;

- Стомашно-чревни заболявания - симптомът е диария, а тя се причинява от лоша храна;

- Косми в стомаха - получават се от постоянно поддържане на козината от скука. Животното отслабва и има запек. Нуждае се от консултация със специалист.

Коризата

Това заболяване се среща често и при котките. Причинява се от 3 вируса, заразяващи дихателните пътища и носа. Може да премине в пневмония, затова животното се нуждае от антибиотици.

Пълни скули

Хамстер
Снимка: metalboy25/pixabay.com

Хамстерът обича да пълни скулите си с храна и да я съхранява. Често обаче не успява да изпразни мястото и скулите му остават постоянно пълни. Това състояние се получава в резултат на възпалени и залепени торбички на бузите. Лечението на хамстера се назначава от специалист.

Конюнктивит

Малките пухчовци често страдат от очни заболявания, а конюнктивитът е най-често срещан и се причинява от авитаминоза, алергия или стоене на течение. Очите на мъничето се зачервяват и изпускат секрет. Лекува се бързо, ако се вземат мерки навреме.

Паразити

Домашните хамстери могат да бъдат нападнати от кърлежи, акари или въшки, могат да се разболеят и от краста. Инсектицидите са лечението, а тези болести по хамстерите са заразни и може да се пренесат и на хората.

Демодекозата и трихофитията са причинени също от паразити и нанасят поражения на кожата на животното. Противогъбичните препарати лекуват такива проблеми.

Диабет

Диабетът е заболяване, което не отминава и тези гризачи. То съкращава живота до максимум 2 години.

Тумори

Обикновено става въпрос за кожни тумори, които растат по цялото тяло на животното. Разпространяват се бързо и се налага оперативното им премахване. Това е голямо изпитание на гризача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest