Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Популярни породи хамстери

Популярни породи хамстери

Популярни породи хамстери
Снимка: dep377/pixabay.com

Да се отглежда хамстер за домашен любимец е отлична идея, защото този гризач е много мило и пухкаво животинче, което има весел нрав и е забавно за наблюдение. В света обаче живеят повече от 240 вида хамстери в различни условия и в различна околна среда, но като цяло те проявяват еднакви навици.

Сред всички видове само незначителна част стават домашни питомци и е добре да се познават характерните особености на най-популярните от тях, които обикновено живеят в домовете на хората.

Златен хамстер

Името на вида идва от блестящата козина в бежово, но се намират и такива в различни тонове на кафявия цвят. Те са най-често срещани като домашни любимци. Най-едри са и приличат на играчките плюшени мечета на децата.

Подходящи са за стопани, които искат само един екземпляр, тъй като златният хамстер не обича съквартиранти и се бие с другото животно в клетката, ако има такова. Спят през повечето време денем, а са активни нощем. Обичат да бъдат гушкани, затова са толкова популярни.

Златен хамстер

Хамстер джудже

Руските камбели джуджета са миниатюрни създания, не повече от 10 сантиметра дълги. Те са сиви или кремави на цвят, с бяло коремче. Живеят до 2-2, 5 години и се срещат често у нас. Те също са създания, активни нощем, но не обичат да ги взимат, чувстват се застрашени и може да ухапят стопанина. Подходящи са за наблюдение.

Роборовски джудже хамстер

Това джудже е много красиво, има уникална разцветка на козинката си в пясъчно кафяв цвят, с бяло коремче и бяла оцветяване около очите. Има и екземпляри с изцяло бели личица. Тези хамстери живеят до 4 години, много социални и добри домашни любимци са.

Необходим им е добре оборудван аквариум, за да изразходват енергията си и това ги прави щастливи. Имат склонност да бягат и да се крият, затова взимането в ръце трябва да бъде много внимателно.

Китайски хамстер

Това животинче прилича твърде много на мишките. То е дълго и мускулесто, а разцветката на козината им е или светна с черни точки, или имат дълга черна лента, минаваща по целия гръбнак.

Сибирски хамстер
Снимка: 3111/pixabay.com

Никак не са социални и най-добре да бъдат отглеждани в клетка. Помежду си са агресивни, но към хората са приятелски настроени. Те обичат да се забавляват и са активни вечер, но живеят твърде кратко, само 1, 5- 2 години.

Джунгарски хамстер

Това животинче също е миниатюрно. Достига до 7 сантиметра и тежи само 30-40 грама. То е с къси косми и сива козинка, но може да има вариации в перлено(кремаво) или сапфирено(много светло сиво). Живее само около година, при добро гледане може да достигне до 2 години живот.

Поведението на хамстера към хората е приятелско, но трябва да живеят сами, без други хамстери от вида в клетката. Позволяват да ги гушкат, но са плашливи и може да избягат.

Европейски хамстер

Нашият континент също има свой представител. Обикновено козината му е кафява, а коремчето бяло или черно. Малко по-едро животинче от останалите от вида е, стига до 30 сантиметра дължина и се отличава с дългата си опашка.

Тази порода хамстери също трябва да се отглеждат сами в клетка, а и изобщо без други домашни любимци наоколо. Те спят през деня, а вечер и нощем са игриви и активни. Не са особено гушливи и не обичат да ги стискат. В периода от октомври до март са летаргични, защото в дивата природа през това време спят.

Ако и вие искате такова дребно приятелче, вижте тези обяви и цени за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest