miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Депресия при котките - признаци и причини

Депресия при котките - признаци и причини

Депресия при котките - признаци и причини
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Хората с депресия изпитват постоянно чувство на тъга и липса на интерес към живота. Когато става въпрос за котки, е невъзможно да се разбере дали изпитват психическо състояние на тъга, но можем да наблюдаваме поведението им, за да определим дали изпитват липса на интерес към живота и дали страдат от депресия като хората.

Може ли котката да бъде депресирана?

Да, котката може да изпадне в депресия. Някои възможни ситуации, които водят до това, включват загуба на член от семейството, преместване в нова къща, промяна в семейния график, промяна във физическото здраве. Ето кои са честите причини за депресия при котките:

Загуба на член от семейството

Много хора мислят котките за самостоятелни по природа. Въпреки това, котките могат да бъдат социални и да преживеят загуба и скръб като хората. Когато член на семейството се изнесе от къщата или почине, котето ще скърби, ако е имало социална връзка с този човек. Също така не е необичайно котките да се депресират, когато друг пухкав приятел (коте или куче) напусне или почине.

Преместване в нова къща

Промяната от сегашната среда на живот към нещо ново може да бъде стресиращо както за домашния любимец, така и за стопанина. Освен стреса от самото местене, преместването от голяма къща в по-малка или апартамент би намалило пространството на котката и може да ограничи нивото и на активност, което води до депресия. Освен това, когато котка, която е свикнала да има достъп на открито, се премести в апартамент, където не може да излиза навън, тя може да изпадне в депресия.

Промени в графика на семейството

Когато работният Ви график се промени и Вие отсъствате за по-дълги периоди от време, психическото състояние на вашата котка може да бъде засегнато. Освен това, когато заминавате на почивка и котката Ви е или оставена с гледач, или на място за временен престой, тя няма как да знае, че ще се върнете за нея, така че може да изпита депресия.

Депресирана котка

Промени във физическото здраве

Ако активната писана започне да развива артрит и вече не може да скочи до удобното си място на дивана, леглото или прозореца, това може да бъде депресиращо. В ситуации на загуба на крайник, око, или зрение, по-възрастната котка може да има нужда от повече време, за да се приспособи и може да изпадне в депресия.

Признаци на депресия при котките

Те могат да бъдат: намален апетит, загуба на интерес към игри (вкъщи и навън) или към общуване с други животни/членове на семейството, увеличаване на времето, прекарано в сън, намалено време, прекарано в почистване на козината, по-често уриниране, не използване на пясъка за тоалетна. Някои от тези признаци на котешка депресия могат да бъдат и сигнал за здравословен проблем. Ако котката се гледа навън, признак може да бъде липса на интерес към разглеждане на околността, разхождане или излизане изобщо.

Как да помогнем на депресирана котка?

Обърнете и внимание – вземете на котето нова храна/лакомство или играчка, поиграйте с него, помилвайте го, срешете го. Всичко това ще го накара да се чувства по-добре. Пуснете му успокояваща музика, специално за котки (можете да намерите клипове). Използвайте добавки, повишаващи нивата на серотонин на пухкавия Ви приятел. Използвайте котешки феромони, трева в саксия за похапване, билката Коча трева, която те обожават. Обмислете осиновяване на още едно животинче, което да му прави компания и с което да играе. Посъветвайте се с ветеринар по въпроса с котешкото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest