Съвети при хранене на гъски

Съвети при хранене на гъски

В сравнение с всички други домашни птици като всякакви юрдечки и фермерските пуйки домашните гъски боледуват най-малко, което ги прави идеални за отглеждане както заради гъшето месо, така и за яйца и тази дейност е много доходоносна за фермерите, стига те да спазват изискванията за правилно задържане на тези домашни птици.

Сред грижите за гъските основно място заема храненето им, то е ключов момент, от който зависят приходите на фермера. Трябва да се има предвид, че птиците са доста големи и затова храненето на гъските е сравнително скъпо.

Благодарение на топлите месеци в нашите климатични условия и наличието на подходящи пасбища въпросът е решен частично. В студеното време обаче птицата зависи изцяло от стопанина си по отношение на изхранването.

В птицефермите най-често се използват 3 вида хранения, които се определят от наличните средства за изхранване на гъските.

Сухият вариант е най-евтин и се състои от просо, ръж, пшеница, царевица и ечемик.

Мокрият вариант е каша, която трябва да е прясна и да се направи преди поднасянето на храната на птиците. Зърнените култури се смесват с вода в съотношение 1: 1, 5. В кашата може да се включат също варени картофи, варени моркови, варено цвекло или трици, покълнала пшеница, костно брашно и други.

Комбинираният вариант се състои от специални смеси за храненето на гъските. Компонентите в него трябва да включват пшеница, царевица, слънчогледова торта, брашно от слънчоглед, трици, грах, фуражни дрожди, монокалциев фосфат, тебешир, сол и лизин.

От съществена важност е дневната дажба на птицата. На всяка гъска се дава 120-150 грама концентриран фураж и 100-200 грама зелена храна, включваща кореноплодни, клубеноплодни и силажи. Необходимо е гъските да се хранят много добре, за да са активни и плодовити.

Преди да започне да снася яйца, гъската се нуждае от силна храна. В този период тя трябва да получава зелена и по-груба храна, защото ако се включат много компоненти може да се стигне до затлъстяване. По време на периода на снасяне всяка възрастна гъска се нуждае от 550 грама храна дневно.

Малките патета след излюпването им могат да се хранят с варени яйца, овесени ядки и трева. Всички компоненти трябва да бъдат добре смлени, а храненето на малките е по 7 пъти на ден.

Възрастните гъски трябва да се хранят 3 пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest