Болести по гъските

Болести по гъските

Отглеждането на гъски е доходно, но и доста трудно занимание, защото тези птици са по-чувствителни към различни заболявания. Болните гъски създават проблеми за птицевъдните ферми за гъше месо, защото заболяването може да унищожи голяма част от популацията и да доведе до значителни материални загуби.

В зависимост от условията на задържане гъските могат да развият редица заболявания, които най-общо се делят на инфекциозни и незаразни.

При неглижиране на условията за отглеждане птиците страдат от проблеми с имунната система. Ниските температури, които те не толерират, течението, прекомерната влажност, липсата на разходки и вода за къпане са все фактори, влияещи негативно на здравния статус на птиците. В резултата от такива неблагоприятни условия възникват катарални и вирусни заболявания при гъските. Храненето също е важен фактор, както и липсата на чиста вода за пиене.

Като резултат на грешно отглеждане възникват най-често следните болести при гъските:

- Авитаминоза - птиците растат бавно, имат лош апетит и снасят малко яйца. Необходима е промяна на диетата с висококачествена храна и внасяне на достатъчно витамини и минерали към нея.

- Рахит - болестта е причинена от липса на витамин Д и недостатъчно време на слънце. Необходими са добавки към фуража, както и пускане на птиците навън при хубаво време.

- Разстройство на чревния тракт - диариите се дължат най-често на липса на витамин В и грешно хранене.

- Възпаление на клоаката - получава се най-често при недостиг на витамините А, Д, Е и минерали. Нужно е третиране с цинк и антибиотици.

- Психологическо разстройство - при него птиците се нападат едни други като яркото осветление, недостигът на витамини, минерали и белтъчини имат такива последствия върху поведението на пернатите.

- Ентерит - това е болест на червата, която се причинява от мръсна храна или нискокачествени продукти.

Гъските

- Жълт перитонит - това заболяване по гъските засяга само отделни птици и се причинява от неадекватно отглеждане от собственика. Необходима е хигиена и фураж с високо качество, защото тази болест е нелечима в повечето случаи.

С по-тежки последствия са инфекциозните заболявания, защото се разпространяват бързо и могат да унищожат много птици. Такива са :

- Аспергилоза - гъбично заболяване, причинено от некачествена храна

- Салмонелоза - причинява се от бактерия и може да има фатални последствия, ако не се реагира веднага.

- Пастьорилулоза - птиците се разболяват след заразяване с пастела. Болестта е лечима и са нужни антибиотици.

- Глисти - зарязването става от замърсена вода и храна

- Отравяне - причинява се от попадане на химикали и отрови в храната на гъските или водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest