miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да измием зъбите на кучето си

Как да измием зъбите на кучето си

Как да измием зъбите на кучето си
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако има една област от грижата за кучета, която често се пренебрегва, това са зъбите на любимеца. Повечето собственици се стараят да къпят кучетата си, да ги подсушават и сресват отлично, за перфектен блясък и мекота на козината и да подрязват ноктите, за да не тракат по пода, но не всеки се грижи за почистването на зъбите на кучето.

Миенето им е важно, защото по този начин се почиства плаката, която води до лош дъх при кучето или по-сериозни проблеми като развалени зъби и заболяване на венците.

Нека ви кажем как да включите ефективно процедурата по миене на зъби на кучето в рутината за разкрасяване на домашния любимец:

Изберете спокойно място, в което да провеждате процедурата. Не трябва да се намирате в твърде оживена стая, в която се намират други животни или активни деца. Също в стаята е добре да има достатъчно светлина, за да виждате добре процеса.

Купете кучешка четка за зъби. Тези четки се предлагат в магазините за домашни любимци или онлайн магазините - те имат по-дълга, извита дръжка, която улеснява достигането до задните зъби на кучето. Има и варианти, които се поставят на нашия показалец на ръката (на вид е като напръстник за шиене, но е силиконов, и има малки реснички, наподобяващи четка).

Миене на зъбите на кучето

Купете кучешка паста за зъби. Човешката паста съдържа вещества, които са неподходящи или токсични за кучетата, като ксилитол - никога не използвайте такава паста при миенето на зъби на кучето. Кучешките пасти са специално направени за тях.

Докосвайте зъбите и венците без четката – само с вашите пръсти. Това се прави, за да може кучето да свикне с допира и да се чувства по-комфортно впоследствие.

Докосвайте зъбите и венците с четката. Похвалете и дайте награда на кучето за толериране на тази стъпка.

Сложете малко паста за зъби на пръста си и дайте на любимеца да я види, подуши и го оставете да я оближе.

Сега вече можете да сложите пастата за зъби върху четката и да започнете по същество, щом кучето се чувства комфортно с предишните стъпки. Изтъркайте горните и предните зъби, а след това похвалете вашето куче.

Преминете към по-задните зъби постепенно, както и към страничните. Ако кучето толерира достатъчно миенето на външната страна на зъбите, тогава можете да изтъркате и вътрешната страна. Тя е малко по-трудна за миене, затова не избързвайте с нея. Старайте се максимално да не причините дискомфорт на вашия пухкав приятел.

След като сте приключили с миенето на зъбите, похвалете кучето и му дайте заслужената награда – едно любимо лакомство. Наградите са нужни, за да може то да асоциира процеса само с положителни емоции, а не да го смята за вид наказание.

Вижте още защо да миете зъбите на кучето и да как да предпазим кучето от зъбен камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest