С какво да храним юрдечките?

С какво да храним юрдечките
Снимка: Elsemargriet/pixabay.com

Мускусните или още немите патици, наричани у нас юрдечки, са птици, които са запазили полудивото си състояние. Това ги прави непригодни за отглеждане в общ птичи двор с други пернати като кокошки, домашни патици и пуйки, тъй като не се разбират добре с тях.

За собственика на селскостопански двор мускусните патици са ценна стока, тъй като почти не изискват грижи или сериозни вложения, а ползата от тях е много по-голяма от вложените средства.

За да се угоят добре, важно изискване е да живеят в отделен двор от другите птици като кокошки у дома, всякакви пуйки и домашни гъски, защото нежеланото съжителство ще ги направи неспокойни, а това се отразява на храненето им.

С какво да храним юрдечките?

Според специалистите то е максимално лесно и просто. Такова го прави фактът, че са на практика всеядни. Най-важната особеност в храната - киселата храна трябва да се извади от хранилката им и да се измие. Подаващото устройство за храната е нужно да бъде дълго, те се подреждат в редица и кълват едновременно.

Поилката им може да бъде саморъчно направена от стопанина. В една детска кофичка е необходимо да се налее вода и да се покрие с не много дълбока купичка, но с по-голям диаметър от този на кофата. Така направения съд се обръща и поилката им е готова. Освен това в тази кофичка птицата може да плува през студения сезон, когато юрдечките отказват влизането в отрити водоеми, в които водата им е студена.

През лятото птиците се пускат навън и тогава в двора може да се изкопаят малки трапчета и там да се поставят резервоари за вода. В тях пернатите се къпят и пият едновременно.

Юрдечка
Снимка: papazachariasa/pixabay.com

Самата храна на юрдечките се приготвя лесно. Основната храна е зърното, което е по-голямата част от менюто им. Всяка птица се нуждае от 350 грама дневно. Имат нужда и от пресечен ечемик. Други храни за юрдечки са триците, билките, зеленчуците, както и изварата. Нужни са и витамини и минерали. От зеленчуците ядат моркови, цвекло, зеле, тиквички, които се явяват и най-евтини. Добре е да се добавят черупки за минерали, те са любими на всички птици.

Настърганите тиквички, смесени със смляно зърно, в които зеленчуците са 2 пъти повече, е най-доброто меню. Пшеничната и царевичната каша не само им е любима, но и много добра за тях. Смесена със зеленчуци, билки, кюспе, тя е не само вкусна, но и питателна за юрдечките. Добре е да се добави и смлян грах и слънчоглед към храна, което прави месото на юрдечките им диетично и нежно, а не мазно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest