miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на юрдечки

Важни грижи при отглеждане на юрдечки

Важни грижи при отглеждане на юрдечки
Снимка: Elsemargriet/pixabay.com

Немите патици, наричани също мускусни заради характерното им месо, у нас са познати като юрдечки. Те са възможно най-благодатни за отглеждане в птичия двор, защото все още са в полудиво състояние и на практика се грижат сами за себе си.

Известно е, че юрдечките ядат всичко, но живеят отделно от кокошките, а когато пораснат малко, е добре да се подрежат крилата им. Това е превантивна мярка, защото дивата им природа може да ги накара да отлетят като ято от двора на стопанина в търсене на свобода.

Най-хубавата новина за всеки собственик е, че тази птица изисква минимум грижи, а дава максимум печалба. Кое е най-характерното в грижите за юрдечките?

Те са едри патици с дълги и широки тела, но къси шии. Имат месни образувания в близост до човките, имат и гребени на главите, подобно на кокошките. Спокойни и красиви са, не създават шум, нямат нужда от специфични грижи, не изискват езерце за плуване. Растат бързо и са много жизнени.

В грижите за юрдечките най-важна за съблюдаване е температурата. При 5 градуса под нулата краката им замръзват, а това води до болести при юрдечките и смъртта на птицата. Женските особено много обичат топлината и почти не влизат във водата, ако не е топла.

Развъждането им не е трудно, стига да се осигури достатъчно топлина. Помещението трябва да е сухо и вентилирано, температурата поне 18 градуса. Трябва да бъде и добре осветено, а подът покрит с дърво или стърготини.

Юрдечки
Снимка: Michelleraponi/pixabay.com

Храната е лесна грижа, защото са всеядни. Трябва само да се помни, че киселата храна е необходимо да бъде извадена от хранилката и измита.

През лятото птиците е добре да бъдат пускани на двора. Може да се изкопаят вдлъбнатини и да се поставят резервоари за вода. Там ще се къпят и ще утоляват жаждата си. Те трябва да живеят отделно от кокошки и други птици, защото не се разбират с тях. В съжителство с други видове няма да се хранят добре, тъй като ще бъдат неспокойни.

Какво е най-добре да им се дава с оглед добро наддаване на тегло?

От зеленчуците най-евтини са тиквичките, които е добре да се настържат и смесят със смляно зърно в съотношение 2: 1. Идеалната храна е пшеничената и царевичната каша. Към нея може да се добавят зеленчуци, билки, трици и кюспе. Добре е да се добави 15 процента смян грах, соя или слънчоглед в храната. Така менюто им е вкусно и диетично, а месото на юрдечките става нежно и не мазно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest