Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при породата голдън ретривър

Заболявания при породата голдън ретривър

Заболявания при породата голдън ретривър

Голдън ретревърите са чудесни терапевтични кучета, както и водачи на хора с проблеми от здравно естество, но самите те също могат да се окажат пациенти, страдащи от някои заболявания.

Въпреки че породата се смята за здрава и издръжлива, съществуват заболявания при кучетата както от генетично естество, така и в резултат на отглеждането, които създават проблеми на златните ретривъри.

Типичните наследствени заболявания при голдън ретривърите са добре познати и при други породи. Това са кучешка дисплазия на тазобедрената и лакътната става, които са характерни за по-мускулестите и масивни животни. Най-често биват провокирани от наднормено тегло, затова диетата на кучето трябва да се следи и изпълнява внимателно.

Епилепсията също се явява често наблюдавано заболяване при породата, затова се препоръчва добро осведомяване за родословието на кутрето, което се взима за отглеждане.

Очните заболявания при кучетата се концентрират основно в катаракта при по-възрастните животни, както и атрофия на ретината. Единствено редовните профилактични прегледи могат да имат ефект за ранно откриване и лечение с цел забавяне на развитието на болестите, защото завършват със слепота.

Здравето на голдън ретривъра

Като всяко куче с клепнали уши, голдън ретривърът се разболява по-често от ушни инфекции. Проблемите с ушите идват, защото мръсотията залепва по-лесно и клепналото ухо се превръща в идеална среда за размножаване на патогени. Нужна е редовна грижа за хигиената на ушите.

Красотата на козината на златния ретривър върви с доста кожни проблеми. Те основно са свързани с паразити и за щастие се лекуват лесно.

Кожните алергии при кучетата са придружени със сърбежи и лесно се установяват. Породата страда от алергии от цветен прашец, както и от пристъпи заради някои храни. Те могат да доведат до поява на екземи, ако не се лекуват навреме.

Кучешката себорея при голдън ретривъра се изявява в два типа - наследствена или причинена от паразити. Поддръжката в голяма степен тушира проблема.

Кучешката краста заради акар също е заболяване, от което страдат златните ретривъри, а бълхите и кърлежите са редовни гости в козината на кучето, ако не се следи зорко и почиства след всяка разходка.

Твърде опасно заболяване, което може да сполети и златния ретривър, е превъртането на стомаха, което е опасност за всяко по-едро животно, отдаващо се на физически занимания веднага след хранене.

Добрата новина при многобройните споменати заболявания, заплашващи ретривъра е, че болшинството от тях са лечими или се предотвратяват с профилактика и отговорно отглеждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest