Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за козината на афганска хрътка

Грижи за козината на афганска хрътка

Грижи за козината на афганска хрътка

Уникалната същност на афганската хрътка се състои в нейната сто процентова аристократичност. Стилът, маниерите, походката и излъчването на това грациозно животно показват говорят за висока класа. Сред тези достойнства на кучето видно място заема неговата копринена дълго козина, която прави силно впечатление. На нея в голяма степен се дължи виждането, че това животно е най-красивото куче в света.

Безспорната гордост на животното - неговата козина, се характеризира с дължината, плътността на косъма и изключителната му копринена същност. Космите не са дълги само на лицето на кучето и въпреки това изненадващо покритие, хрътката развива забележителна скорост. Цветът на тази прелест може да бъде всякакъв, а това придава още повече значимост на козината на афганската хрътка.

Ушите и крайниците на хрътката са по-окосмени от гърба, където косъмът е по-къс и прилепнал. Поддръжката на такава козина не е лесна и изисква доста грижи и постоянство. Необходимо е да се разресва редовно козината на кучето и да се разпределя много внимателно. Най-дългите места може да се заплитат на малки плитки, за да не се заплитат. Препоръчват се и антистатични средства през студените месеци на годината, за да стоят пригладени най-дългите косми.

Сресването изисква набор от гребени, от обикновен с редки зъби, до метален фурминатор, който обира мъртвите косми и предотвратява заплитане. При отглеждане на афганска хрътка трябва да се ползват и балсами поне веднъж месечно за запазване на влажността в косъма.

Миенето е най-значителната част от грижите за козината на афганската хрътка. След измиването със специален кучешки шампоан, козината леко се сресва и след това се изсушава със сешоар на най-ниска степен или се оставя да изсъхне по естествен път. Сухите шампоани са препоръчителни за студеното време, когато козината съхне по-трудно.

Афганска хрътка

Сресването и всички грижи за козината на афганистанската хрътка е добре да се прилагат редовно още от най-ранна възраст на кучето, за да свикне с тях и да не създава проблеми. Възрастното животно трудно се приучва на тези процедури, ако няма тренинг от рано.

Може да се води и на груминг, който да се погрижи за красивата прическа, подходяща за такава копринено мека и красива козина, която задължително трябва да се държи чиста и добре вчесана.

Спазвайте тези правила и ще имате най-красивата афганска хрътка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest