Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Заболявания при молинезиите

Заболявания при молинезиите

Заболявания при молинезиите
Снимка: ruinemans.com

Сред аквариумните рибки най-популярни са непретенциозните и лесни за отглеждане екземпляри и най-вече красавиците сред водните обитатели, защото те създават невероятната атмосфера в един домашен аквариум, който привлича и омагьосва наблюдаващите ги.

Рибката молинезия е една от най-предпочитаните заради красотата си. Сребристото тяло на рибката или жълто-сиво до черно, изпъстрено с петънца я прави лесно различима сред другите. Тази спокойна и приятна рибка съжителства добре с други миролюбиви, ярки и колоритни обитатели на съда.

Трудното в отглеждането на молинезии са заболяванията по рибките, които обикновено бързо превземат аквариума и може да доведат до смъртта на всички обитатели.

От какво са застрашени молинезиите?

Често болестите по молинезиите са резултат от неправилно задържане. Рибката е капризна по отношение параметрите на водата - осветеност, пространство, филтриране, температура. Нарушаването на условията може да стане причина за разболяване на рибката молинезия.

Ако рибката отваря или затваря устата си, поставя главата си на дъното, близо до чакъла, а опашката стърчи нагоре, най-вероятно става въпрос за отравяне с амоняк. Причината е пренаселен аквариум.

Когато молинезията губи от своята активност и буквално изглежда така, сякаш виси на място, е възможно температурата да е по-ниска, отколкото тя изисква.

Паразитите са друга опасност, причиняваща заболявания на молинезията. Инфектираните рибки се забелязват по петната, израстъците и други особености, които се появяват.

Молинезия
Снимка: ruinemans.com

В случай на инфекции е необходимо да се лекуват с препарати заразените екземпляри, както и да се карантинират и отделят веднага от здравите рибки. Нужна е също така пълна дезинфекция на аквариума, за да се пресече инфектирането на здрави екземпляри.

Има и един интересен феномен сред женските молинезии, за който предупреждават акваристите - преди да родят женските имат навик да се преструват на болни. Ако рибката е наедряла, най-вероятно става въпрос за този защитен механизъм, в противен случай нитратите може да са в повече и някои екземпляри боледуват от това.

Бактериалните инфекции са животозастрашаващи за молинезията, както и вирусните. Гъбичните инфекции са упорити, но противодействието с препарати е ефикасно, ако се приложи навреме.

Хигиената на съда, както и тази на храната е от изключително значение за запазване на здравето на рибките. Нискокачествената храна за молинезии води често до проблеми, затова вниманието към фуража им трябва да бъде повишено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest