miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на бобтейл

Характер и поведение на бобтейл

Характер и поведение на бобтейл

Староанглийската овчарка, известна също като куче бобтейл, е голямо, енергично и мускулесто куче, с много хармонична конструкция. Може да се каже без преувеличение, че природата е създала животно, което и отвътре е също така хармонично устроено, както и като визия.

По характер бобтейлът е активно куче, интелигентно, лоялно и надеждно, лесно за управление. То не е агресивно и тъй като се отличава с доброжелателност и внимателно поведение, е отличен компаньон за семейството и за всяко дете.

Собственици на кучета бобтейл твърдят, че те са пример за благоразумие и уравновесеност. Спокойната домашна атмосфера е по душа за тези доста мощни животни. Въпреки размера си, бобтейлът никога няма да се опита да доминира, няма да капризничи или да пробва с хитрини да получи това, което иска.

Трябва да се отбележи склонността на породата да лае силно. Това се дължи на работната позиция, която е имал бобтейлът в миналото. В градския живот обаче, който не изисква изпълнение на задължения на овчарско куче, тази порода не лае. В градски апартамент това животно няма да стане повод за конфликт със съседите заради прекален шум, който вдига.

Друга чудесна черта на характера на бобтейла е способността му да се разбира с други домашни любимци. Тази порода няма абсолютно никакъв развит инстинкт на ловец и няма да преследва което и да е друго животно у дома. В игрите и забавленията на семейството обаче участва активно и проявява изобретателност и остроумие.

Темперамент на староанглийска овчарка

Тъй като са много бдителни и любящи към цялото семейство, тези кучета могат да бъдат използвани като пазачи, но по-скоро могат да известяват за всяко присъствие, отколкото да уплашат нападател, защото са много хубави на вид животни и не се свързват с неприятни асоциации.

В родината им, както и в САЩ, фермерите все още използват породата като овчарски кучета и те са много ценни в тази им роля, защото понасят отлично неприветливите зимни условия, но в Европа са предимно домашни любимци. Те са се приспособили отлично за живот както в спокойна селска среда, така и в градското гъмжило.

Вижте също съвети за хранене на бобтейл!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest