Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на куче бобтейл

Хранене на куче бобтейл

Хранене на куче бобтейл

Да си имаш у дома жива плюшена играчка е много приятно, но и отговорно занимание. Тези, които не се боят да поемат тази отговорност, могат да си вземат за домашен любимец куче от породата бобтейл. Така се нарича староанглийската овчарка, което показва, че става въпрос за древна порода овчарски кучета.

Старите породи са по правило издръжливи животни, щом са оцелели през вековете и стигнали до нас. Това обикновено са не особено претенциозни кучета, които се задоволяват с малко и са много жизнени. Храненето на бобтейл не е сложно за стопаните с днешните многобройни предложения.

Бобтейлите наистина нямат съществени изисквания относно храната. Може да се каже, че диетата им се заключава до основни храни. Макар че имат доста впечатляващи размери, те не са от животните с голям апетит и се хранят доста умерено.

Честотата на поднасяне на храна следва основните правила при кучетата - малките кутрета имат нужда от 6 хранения дневно, подрастващите се задоволяват с 3 порции, а възрастното животно яде 2 пъти на ден.

Предложенията за готови, фабрично приготвени храни са многобройни и всеки стопанин може да възползва от тях, тъй като храните са обогатени с всички нужни съставки за правилното развитие на кучето, стига да са от премиум клас.

Ако предпочитанието на стопанина е към естествено хранене с домашно сготвени ястия, тогава трябва да се следват някои основни препоръки.

Основа на храненето на кучето е месото. Бобтейлът се нуждае от постно месо като пилешко, телешко, заешко, агнешко в доза по половин килограм на ден за възрастно животно.

Храни за староанглийска овчарка

Допълнение към месната диета са елдата, оризът за кучета, овесената каша, а могат да се добавят и варени зеленчуци за кучета. Подходящи са морковите, тиквичките, доматите, тиквата и други. Протеините могат да се набавят и с риба веднъж седмично. Малките кученца могат да ядат само варена риба, но на големите може да се дава и сурова, стига да е попарена преди това.

За правилно развитие на скелетната структура трябва да се добавят млечни продукти към храната на кучето бобтейл - мляко, кефир, заквасена сметана, извара и други.

Правилното и разнообразно хранене на староанглийската овчарка е гарант за добро здравословно състояние и кондиция на домашния любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest