Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на фараоново куче

Хранене на фараоново куче

Хранене на фараоново куче

Фараоновото куче произлиза от древността, като се свързва конкретно с Египет и Малта. Породата е любвеобилна и много игрива – кучетата се нуждаят от активности, като бягане, разходки и социализация. Грижата за фараоновото куче изисква ежеседмично почистване на тялото с влажна кърпа, почистване на ушите и поддръжка на ноктите с малка дължина. Тези кучета са много чувствителни към ниските температури, затова е препоръчително да се обличат през студените месеци. Как да храним нашето фараоново куче?

Храненето зависи от теглото на кучето Ви и няколко други фактори: метаболизъм, качество на храната, ниво на ежедневна активност, възраст. Също, може да имате за цел Вашата фараонова хрътка да увеличи или намали своите килограми, за да бъде в най-здравословна форма. За претеглянето може да се доверите на ветеринар, или да претеглите у дома: претеглете се първо Вие, без кучето, а после с него – извадете килограмите и ще получите колко тежи любимецът Ви.

Хранене на фараоновото куче според възрастта:

- 8-12 седмици: 4 малки порции дневно

- 3-6 месеца: 3 малки порции дневно

- 6 м. – 1 година: 2 порции храна дневно

- >1 година: 2 порции храна дневно

С какво да храним фараоновото куче?

Когато решаваме коя е най-добрата храна за фараоновите хрътки, важно е да се вземе предвид анатомията на кучетата и храносмилателната система. Най-подходяща е прясна храна с високо съдържания на протеин, като месо, органи и само сурови кости, никога готвени (може и смлени), или висококачествена суха храна. Тя може да се смесва с консервирана, бульон или вода.

Вашата хрътка може да обича някои плодове, зеленчуци и яйца, но те не трябва да надхвърлят 10% от дневното и хранене. Наливайте прясна вода в чисти купички, не давайте „човешка храна”, която Вие приемате – винаги проверявайте предварително дали е безопасно да дадете на кучето си нещо, или попитайте ветеринар. НЕ давайте на любимеца си авокадо, домати, череши, грозде/стафиди, чесън, гъби, лук, солени храни, захарни изделия – те са опасни за тях!

Храни, с които можете да „почерпите” Вашия любимец:

Фараоново куче

- Ябълки на кучето: те са отличен източник на витамин А и С, както и на фибри. Имат ниско съдържание на протеин и мазнини, което ги прави чудесен избор за по-възрастни кучета. Само премахнете вътрешността на ябълката, няколко парченца са достатъчни.

- Моркови: нискокалорична храна, която осигурява витамин А, фибри и бета каротин. Плюсът на морковите е, че са подходящи за хрупане – така кучето Ви ще се забавлява, а зъбите му ще бъдат здрави. 1 среден морков е достатъчен.

- Диня за кучета: тя е хидратираща (92% вода), съдържа витамин А, В6 и С, които са благоприятни за кучешката имунна система, за зъбите и очите. Само премахнете семките и не прекалявайте с количеството - 1 чаша диня, нарязана на кубчета е идеална порция.

- Банани на кучето: те имат високо съдържание на калий, витамини, биотин, фибри и мед. Заради високото си съдържание на захар, те трябва да се дават само в умерени количества - до 1/2 банан максимум за фараоновото куче.

- Ягоди: малките сладки плодове осигуряват витамин С и фибри, но също имат високо съдържание на захар. Давайте по малко – за фараоновата хрътка 3-4 ягоди са достатъчни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest