Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за фараоново куче

Грижи за фараоново куче

Грижи за фараоново куче

Фараоновото куче е една от най-древните породи палета. Хрътката произхожда от Египет, като са запазени различни произведения на изкуството с лика и, датиращи от 4400г. пр. н. е. Тя също е била използвана за лов на зайци в Малта от хиляди години. Кучето има необичайна характеристика, която е изключително уникална и не се среща сред други породи – може да се изчерви, когато се развълнува. Руменината се забелязва по ушите и носа.

Фараоновата хрътка е игрива и енергична, а тъй като е свикнала да живее в глутница, тя се разбира чудесно с други кучета с нейния размер, и с хора. Породата има инстинкт за ловуване на по-малки животни, затова е добре да се държи далеч от птици, зайци, по-дребни кучета и котки.

Кучето може да съжителства с котка ако са отгледани заедно, но наблюдението от Ваша страна никога не е излишно. Фараоновото куче ще Ви предупреди ако чуе подозрителен звук, като залае. Известно е, че неговият лай се чува доста често – когато гони нещо, когато види непознат, или когато е отегчено.

Размер - атлетичната Фараонова хрътка има гъвкаво и силно тяло. Тя е висока 50-60 см и тежи 20-25 кг.

Характер на фараоновата хрътка – кучето обича своите стопани, но може да стои настрана от непознати. То е интелигентно и чувствително.

Грижа за фараонова хрътка

Късата, фина козина на фараоновата хрътка пуска много малко косми. Тя изисква рядко къпане, като ежеседмично избърсване на тялото с влажна кърпа е напълно достатъчно – тези кучета нямат характерната кучешка миризма, затова се къпят само когато са мръсни. Почиствайте ушите всяка седмица с безопасен за домашни любимци препарат за уши и поддържайте ноктите им къси. Това ще ви гарантира доброто здраве на фараоновото куче.

Фараоново куче

Тъй като козината им е много тънка, породата не понася добре студ. Не могат да бъдат оставяни навън, когато е студено – затова много стопани на породата обличат любимците си в топли дрехи за зимните разходки. Дори на закрито, те усещат ниските температури и обичат да се сгушват под завивките през нощта.

Фараоновата хрътка се нуждае от много разходки, игри и бягане, за да изразходи енергията си. Осигурете ежедневни възможности за тичане в безопасни оградени пространства и включете по една или две допълнителни разходки в рутината за всеки ден. Дръжте кучето на каишка ако не се намирате в затворено пространство, защото инстинктът им за ловуване е силен – възможно е да избягат.

За да се усъвършенстват социалните умения на Вашия любимец, посещавайте често кучешки паркове, ходете на места, които позволяват достъп за кучета и го водете на достатъчно разходки. Канете гости редовно, за да могат да свикнат с непознати.

Може да се отглежда фараоново куче в апартамент, стига да се вземе предвид честият навик за лаене на конкретната порода. Ако са в двор, оградата трябва да е висока, за да няма възможност да бъде прескочена, за предпочитане плътна, за да не вижда малките животни от другата страна. Тази хрътка живее 12-14 години.

Фараоновото куче е невероятна порода, която е много игрива и обичлива, но има своите нужди. Старайте се да им осигурите много игри и топли дрешки, които са задължителни при отглеждане на фараонова хрътка.

Вижте също: Хранене на фараоново куче

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest