miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при шиба ину

Заболявания при шиба ину

Заболявания при шиба ину
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Верен японски другар с компактни размери - това е кучето шиба ину, в превод малко куче. Пухкавият домашен късокосмест любимец е умен, игрив и обичлив и макар да не е много популярен у нас, има почитатели сред любителите на екзотични японски породи кучета.

Това животно е добре селектирано и доста здраво, тъй като средната продължителност на живота му е 15 години, завидно число за лаещ домашен любимец. Все пак и тази порода е предразположена към някои заболявания, които е добре да се имат предвид от кандидати за бъдещи стопани.

Сред заболяванията при шиба ину обикновено се посочват най-често такива на костната система или на вътрешните органи, но при шиба ину има едно неочаквано кучешко заболяване, което е изключително разпространено като честота и създава много проблеми, което изглежда странно. Става въпрос за кучешка пародонтозата. Почти 85 процента от представителите на породата на възраст над 3 години страда от този дентален проблем. Заболяването е не само болезнено за животното, но и смъртоносно, колкото и странно да изглежда.

Възпалението, лошият дъх на кучето, загубата на зъби са едната част от страданията, но не и единствена. Бактериите, които започват от венците, могат да проникнат в кръвния поток, да засегнат белите дробове, бъбреците или сърцето. Така се появяват смъртоносните заболявания при шиба ину.

Поддържането на стриктна дентална хигиена при куче е доста сложна задача, затова опитите за често миене на зъбите на шиба ину трябва да се комбинират с различни средства за дъвчене, играчки, лакомства, които да почистват храната, която се отлага по зъбите.

Шиба ину
Снимка: YouTube

Други заболявания при шиба ину са очните. Този домашен питомец може често да страда от атрофия на ретината, превъртане на клепача, а по-възрастните животни страдат от катаракта.

При японската порода характерните за четириногите ставни проблеми са с по-ниска честота. Дисплазията на тазобедрената става съществува като проблем, но не се среща често.

Алергиите към хранителни продукти също може да създават проблеми на стопанина и кучето му, но хранителните съставки, които може да се наложи да се изключат от храната не са много.

Като цяло това са здрави и енергични животни и при правилно отглеждане на шиба ину и добър двигателен режим те живеят дълго и щастливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest