miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на шиба ину

Важни грижи при отглеждане на шиба ину

Важни грижи при отглеждането на шиба ину
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Японският начин на живот е доста по-различен от европейския, но ни очарова. Същото важи и за японските породи кучета, по-различни са като присъствие и поведение, но точно в това е тяхното очарование.

Кучетата шиба ину може да бъдат представени като типична японска порода, интересна и любопитна. Това са изискани животни, които ценят уюта на дома и имат страхотен темперамент. Финото им и приятно присъствие като домашни любимци се създава и от липсата на прекомерни изисквания и грижи по тях.

Те имат къса, грапава и гъста козина, за която не е нужно да се полагат специфични грижи. Шиба ину са изключително чисти животни. Облизват козината си като котки и я поддържат сами много добре.

Редовното четкане с четка с метални зъби е достатъчно, за да се премахнат мъртвите косми. През сезона на линеене тази грижа за шиба ину става интензивна, защото падат много косми от гъстата козина на кучето. Необходимо е ресане с фурминатор, за да се свалят всички мъртви косми, които през пролетта и есента са изобилни.

Къпането не е честа нужда в отглеждането на шиба ину. Веднъж на 3 или 4 месеца е достатъчно, за да не се изсуши кожата или козината му. Животното се грижи достатъчно добре за себе си и е характерно с това, че не мирише изобщо и може да му се има доверие, че се справя с нуждите си в голяма степен само.

Както всички кучета, шиба ину има нужда от грижи за ушите, очите, ноктите, зъбите си.Очите и ушите се почистват с мека гъбичка веднъж в седмицата. Ушите може да се промиват и с тампони, натопени в антисептик.

Шиба ину

Миенето на зъбите на кучето 2 или 3 пъти в седмицата ще помогне не само за да се избегне лош дъх, но и да се предпазят зъбите от натрупване на зъбен камък. Един или два пъти в месеца е нужно да се изрежат ноктите на кучето, но лапите му трябва да се проверяват по-често за наранявания.

Ежедневната физическа активност, подбраната храна за шиба ину и възпитанието и обучението на кучето също са част от цялостната грижа за него, която трябва да започне още с приемането му в семейството, за да го превърне бързо в перфектен домашен любимец - активен, здрав, лоялен и привързан и винаги в отлична форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest