miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на шиба ину

Важни грижи при отглеждане на шиба ину

Важни грижи при отглеждането на шиба ину
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Японският начин на живот е доста по-различен от европейския, но ни очарова. Същото важи и за японските породи кучета, по-различни са като присъствие и поведение, но точно в това е тяхното очарование.

Кучетата шиба ину може да бъдат представени като типична японска порода, интересна и любопитна. Това са изискани животни, които ценят уюта на дома и имат страхотен темперамент. Финото им и приятно присъствие като домашни любимци се създава и от липсата на прекомерни изисквания и грижи по тях.

Те имат къса, грапава и гъста козина, за която не е нужно да се полагат специфични грижи. Шиба ину са изключително чисти животни. Облизват козината си като котки и я поддържат сами много добре.

Редовното четкане с четка с метални зъби е достатъчно, за да се премахнат мъртвите косми. През сезона на линеене тази грижа за шиба ину става интензивна, защото падат много косми от гъстата козина на кучето. Необходимо е ресане с фурминатор, за да се свалят всички мъртви косми, които през пролетта и есента са изобилни.

Къпането не е честа нужда в отглеждането на шиба ину. Веднъж на 3 или 4 месеца е достатъчно, за да не се изсуши кожата или козината му. Животното се грижи достатъчно добре за себе си и е характерно с това, че не мирише изобщо и може да му се има доверие, че се справя с нуждите си в голяма степен само.

Както всички кучета, шиба ину има нужда от грижи за ушите, очите, ноктите, зъбите си.Очите и ушите се почистват с мека гъбичка веднъж в седмицата. Ушите може да се промиват и с тампони, натопени в антисептик.

Шиба ину

Миенето на зъбите на кучето 2 или 3 пъти в седмицата ще помогне не само за да се избегне лош дъх, но и да се предпазят зъбите от натрупване на зъбен камък. Един или два пъти в месеца е нужно да се изрежат ноктите на кучето, но лапите му трябва да се проверяват по-често за наранявания.

Ежедневната физическа активност, подбраната храна за шиба ину и възпитанието и обучението на кучето също са част от цялостната грижа за него, която трябва да започне още с приемането му в семейството, за да го превърне бързо в перфектен домашен любимец - активен, здрав, лоялен и привързан и винаги в отлична форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest