miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при размножаване на папагал ара

Съвети при размножаване на папагал ара

Съвети при размножаване на папагал ара

Отглеждането на папагал ара изисква внимателно отношение, загриженост и отговорност, но се постига лесно, ако стопанинът обича птицата си. Развъждането на ара обаче изисква и други умения и обикновено е въпрос на бизнес, възможности и вложения, които вървят с него.

Не е невъзможно обаче да се извършва и от любители. Какви изисквания трябва да съблюдава стопанин, който смята да отгледа потомство на папагалите ара?

Като начало е нужно да се знае, че размножаване на ара е допустимо само при птици на възраст от 1 година нагоре, които са здрави и с блестящо оперение. Има и други общо положения, които е добре да се знаят предварително.

Периодът на гнездене при ара започва около април месец и се предхожда от нервност от страна на птиците, които може да станат даже агресивни. Спокойното и съчувствено отношение на стопанина ще успокои пернатите.

Ара са моногамни птици и създават двойки за цял живот. Изборът на партньор е нужно да стане внимателно, а стопанинът може да наблюдава действията по ухажването и подготовката за гнездене.

За целта преди за започне моментът на ухажване, човекът трябва да подготви гнездилките, които е добре да бъдат разположени на най-спокойното и закътано място в клетката, на високо. Температурата е нужно да се поддържа постоянна, около 20 градуса, а влажността около 70-80 процента.

Както в естествената им среда, ара се нуждаят в този период от дневна светлина около 15 часа. За допълнително осветление са подходящи луминисцентните лампи.

Синя ара

Самите гнездилки е нужно да бъдат тесни, уединени, покрити с пясък на пода и с листа отгоре. За постеля на папагалите е добре да се изберат дървени стърготини.

Тъй като температурата и степента на естественото осветление се променят, увеличение или намаление по изкуствен начин трябва да става постепенно. Резките температурни промени създават стрес у птиците и това ще наруши ритъма им в този важен момент.

След снасянето на яйцата стопанинът трябва да помни, че не бива да ги пипа или размества. Папагалите може да изоставят яйцата си, а може някое яйце да бъде счупено. Спокойствие и търпение са ключовите думи в периода на мътене на яйцата.

Излюпените малки са покрити с пух и родителите се грижат за тях, хранят ги постоянно. Затова храненето на ара (възрастните птици) в този период трябва да бъде с по-мека храна, за да произвеждат по-лесно характерната храна в гушата си, с която хранят малките. Груба намеса на стопанина в този момент ще направи папагалите неспокойни, те може да стъпчат някое от малките.

Опитът и вниманието, проявени от човека, са важно условие за успешно развъждане на здраво и пълноценно потомство.

Ако искате да отглеждате такива красиви птици, вижте обяви и цени за ара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest