Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Съвети при размножаване на папагал жако

Съвети при размножаване на папагал жако

Съвети при размножаване на папагал жако

Екзотичните птици винаги са привличали вниманието на хората, желаещи такива домашни любимци и модата е клоняла към една или друга екзотична красавица, но пазарният интерес към папагал жако винаги е бил стабилен. Причината за това е репутацията им на бърборковци и това държи интереса към тях на високо ниво.

Щом тази птица навлезе в живота на стопаните, тя става център на вниманието в семейството с интелекта, красотата и богатия си речник и затова желанието за развъждане на тази прелест в птичия свят се характеризира с постоянство.

Желанието за развъждане на жако обаче изисква някои предварителни сведения, които могат да се окажат от голяма важност за успеха на това начинание.

Най-напред развъждането на папагали жако е добре да започва с внимателен подбор на развъдния материал. Най-подходящи за целта са жако, които са били домашни любимци за определен период от време, но по някаква причина са останали не напълно опитомени. Те са много спокойни папагали и лесно образуват двойка, сприятеляват се и откриват сигурност една в друга, а това помага на развъждането.

Изборът на гнездилки от страна на стопанина е добре да имитира максимално този процес в природата. Тъй като жако гнездят в естествената си среда сред гъсти и засенчени с листа дървета, в плен е добре да им се осигури място, което се отличава с най-малко движение. Сигурността и уединението са от изключителна важност и това ще подпомогне процеса на размножаване. Огромните волиери са подходящи за живот на жако, но не и за гнездене. По-малките клетки ще стимулират птиците да гнездят.

При снасянето на яйцата, които обикновено са между 2 и 5 на брой, стопанинът не бива да проявява нетърпение и любопитство и да проверява яйцата. Това може да се окаже катастрофално поведение и носи риск от счупване на яйце или птиците да ги изоставят.

Развъждане на жако

Малките излюпени папагалчета са покрити с фин бял пух и родителите ги хранят почти непрекъснато, за да нараснат бързо. Стопанинът трябва да съобрази храната, която подава, с малките. Нужна е повече мека храна, когато жако изхранват малките си. Може да се дават гранули, смеси със семена, зеленчукови смеси, плодове. Прясната чиста вода трябва да присъства редовно и смяната на водата е всекидневна грижа на стопанина.

При размножаване на жако ключови понятия са уединението и постоянството. Всяко нещо около обгрижването на родителите трябва да се прави по един и същи начин и по едно и също време всеки ден. При всяка минимална промяна птиците стават подозрителни и тревожни. Опасностите в такива случаи се изразяват в счупени яйца или смачкани пиленца.

Ако се отработят добре подробностите около грижите по време на размножаване този процес може не само да минава безпроблемно, но и да бъде доходно занимание.

Ако и вие искате да си имате такива красиви папагали, вижте обяви и цени за жако.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest