Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Важни грижи за какаду

Важни грижи за какаду

Какаду

Папагалите от вида какаду са едри и много красиви птици с невероятни цветови съчетания, сред всичките около 40 вида правят поразително впечатление. Това са розовите птици, черните какаду с червени опашки, какадута с жълт гребен и други. Затова са и предпочитани за домашни любимци.

Птицата обаче изисква много отговорни стопани, защото грижите по нея са продължителни и изискващи време и постоянство. Как се гледа какаду?

Най-напред тази птица живее от 60 до 90 години, което предполага отглеждане от повече от едно семейство, затова всеки бъдещ стопанин трябва да има визия за това кой ще бъде следващият, който ще поеме грижата за домашния любимец.

Останалите изисквания се определят в по-малка степен от покриването на естествените нужди на прекрасното пернато и в по-голяма степен от грижа за неговото душевно благополучие.

Най-важното в грижите по поддръжката са осигуряване на лична зона за престой на папагала като просторна и чиста клетка, изолирано и обезопасено помещение, в което какаду живее постоянно, разнообразна и здравословна диета и профилактика на различните заболявания по какадуто, осигурена от редовни прегледи при ветеринар.

Поддръжката е първото условие, за да се развива добре птицата, но съвсем не е достатъчна. Какаду са много общителни птици и имат нужда от постоянно внимание и общуване, както и по всяко време да бъдат заети с нещо.

Когато стопанинът отсъства, те се нуждаят от играчки, с които да се забавляват и да запълват времето си. Добри са тези играчки, които стават за дъвчене, но не са прекалено големи, за да бъдат погълнати. Подходящи са такива от рода на въжените играчки за кучета, топки и други.

Дори когато стопанинът си е у дома и папагалът стои на рамото му, той има нужда да се занимава с нещо. Не е трудно да му се осигури занимание, птиците обичат музиката, гледат с удоволствие телевизия, така че вниманието им може лесно да се ангажира с нещо забавно.

Важни грижи за какаду

Вариант е също да се вземе партньор на птицата, с когото да образуват двойка и взаимно да си правят компания, когато са сами.

Какадуто е много общително създание и обича стопанинът му да му говори, да си играе с него, да го оставя да пълзи по раменете му и да стои, кацнал на него, докато човекът ходи из къщи, зает със своите дела.

Тези пернати са много умни и лесно учат различни номера. Освен това обичат да тренират мозъка си и с удоволствие се обучават. Обучението е част от грижата за душевния им комфорт и особено много ги радва, когато са награждавани с лакомства за успехите си направо от ръката на стопанина.

За да се чувства спокойно и комфортно, папагалът какаду се нуждае от рутина в ежедневието. Графикът за хранене на какаду, игра и обучение трябва да се спазва, за да се създава у домашния любимец чувство за сигурност.

Къпането е любимо занимание на какадуто. Редовните водни бани чрез пръскане с пулверизатор, създаващ му усещане за дъжд, са не само приятни и забавни, но и полезни за него.

Грижите за папагала какаду всъщност са извор на радост за стопанин, който обича птицата си и следва спокоен и постоянен ритъм на живот. В него присъствието на папагала е необходимост, за да се чувства и стопанинът доволен от ежедневието си.

Ако и вие искате такъв папагал, вижте тези обяви за какаду.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest