Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Популярни турски породи кучета

Популярни турски породи кучета

Популярни турски породи кучета

Турският принос в създаването на породи кучета, предпочитани днес по света, не е малък и е интересен за нас, тъй като много от тези животни са пренесени на наша територия по различно време и днес много от тях са добре познати и използвани главно като работни животни, но се срещат и като домашни любимци.

Сред турските породи кучета най-известни са овчарките кучета, както и кучетата-пазачи. Ето някои от тях.

Кангал

Анадолската овчарка е повече позната с името кангал и е може би най-яркият представител на турските овчарски кучета, национален символ на държавата. Произхожда от Анадола. За породата е известно, че в древността е пазила добитъка в Близкия изток. Това е едро животно, мощно и атлетично, което и днес е охрана на стадата в Турция, предпочитано заради силния си инстинкт на охранител, интелекта и стремежа да защитава територията си.

Акбаш

Акбаш е още едно едро турско куче, чието име идва от характерна негова особеност във външния вид. То е селектирано с бяла козина, за да се различава добре от вълците и други диви зверове при пашата на стадата, тъй като името му буквално значи бяла глава.

Акбаш

Това е типично работно животно, пастирско куче, което се използва за охрана на стадата. Обича да бъде и пазач на животните в местата им за отдих и любимото му място е сред тях в кошарата, където заедно си почиват. Приема се за добра работна порода, кучета, които са щастливи, когато им се дава някаква задача и я изпълняват стриктно. Те са смели и верни спътници на човека.

Анатолийска овчарка

Това куче е също с произход от Анадола. Древната овчарска порода, наричана често карабаш, е служила за пазач на оборите. Смята се, че породата е кръстоска между кангап и акбаш, но това са предположения, които все пак обясняват визията на животното. То е от най-едрите овчарски кучета - храбър, силен и упорит защитник, достоен да отговори на всяко предизвикателство.

Турски пойнтер

Турски пойнтер

Тази порода кучета е ловна, но доста рядка.Специфичната му особеност е разделеният му нос. Той му придава по-силно обоняние, макар че не всички специалисти признават този факт. Все пак достатъчно е, че турският пойнтер е една от трите породи в света с уникална характеристика.

Ценят това куче като ловец на яребици. То е интелигентно, с атлетична физика и много отдадено на своя стопанин. Всеобщото мнение е, че това е съвършена ловна порода.

Турция е родина на породи кучета като Анадолски мастиф, Боз, Загар, Зердава, Караман, Карс и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни