miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Съвети при хранене на хамелеон

Съвети при хранене на хамелеон

Съвети при хранене на хамелеон

Хамелеоните са сред най-интересните за наблюдение гущери с неподражаемата им способност да променят цвета си в хармония с околната среда. Затова са много търсени домашни любимци.

Как обаче да се грижим за тези забележителни творения на природата, как да ги храним в домашни условия?

Най-напред информацията за храната на хамелеоните в естествените им местообитания е от полза. В природата те са хищни гущери, които се хранят с други животни, улавяни с дългия им лепкав език. Малките ловят основно насекоми, но големите хапват и други дребни животни.

Основна и любима храна на хамелеона са летящи или пълзящи нетоксични насекоми, както и ларвите им. Това са бръмбарите, паяците, пеперудите, морските кончета, скакалците и други. Хамелеоните имат вроден инстинкт да не ядат отровни за тях насекоми като пчелите и осите.

Освен насекоми, възрастните гущери ядат и други дребни влечуги, гризачи и малки птички.

В домашни условия хамелеонът се храни с храна за домашни любимци и зеленчуци. Най-добрата месна храна са щурците и хлебарките. Всяко влечуго може да изяде до 10 насекоми на ден. Не е рентабилно отглеждането на щурци у дома за храна на хамелеона. Поддръжката им изисква специални условия, а създават и проблеми при размножаването си.

Хамелеон

Монотонната храна не е подходяща за хамелеона. Разнообразието се осигурява от поне 2-3 вида насекоми.

Растителната храна за гущера се състои от нежни листа на дървета, кори от дървета, горски плодове и други плодове като кивито, ябълките, бананите, гроздето, черешите. Добри са меките зеленчуци, цитрусите, билките и зеленина като листата на глухарчето и зелената салата.

Процесът на хранене може да е ръчен или с пинсета. Плодовете се режат на парченца и се подносят върху отрязани клончета от дърво.

Необходимо е храната да бъде обогатена с витамини и минерали. В търговската мрежа се предлагат много възможности, които могат да се намерят в аптеките, зоомагазините и даже онлайн, а дозировките са описани в инструкциите.

Друг важен момент от процеса на хранене е водата. В природата хамелеонът не пие вода от водоеми, а попълва запасите си, облизвайки росата от листата на дърветата.

У дома може да му се закупи специална поилка от магазин за домашни любимци. Поддържането на добра хигиена на съда е важно за здравето на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest