Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Съвети при хранене на леопардов гекон

Съвети при хранене на леопардов гекон

Съвети при хранене на леопардов гекон

Леопардовият гекон е нощен гущер, чиято естествена среда на местообитание са пустините на Централна Азия, Индия и Пакистан. Това животно е изключително адаптивно и това му качество го прави предпочитан за домашен любимец, наред с веселото му разноцветно оцветяване, което от година на година става все по-пъстро и интересно.

С какво се храни леопардовият гекон, се пита всеки нов собственик на този симпатичен гущер. Като начало е добре да се знае какво яде това влечуго в естествената си среда.

Леопардовите гекони са хищни животни. В сухите и негостоприемни пустини храната не е в изобилие, затова те не са особено претенциозни. Червеите, щурците, молците, паяците, мравките и всякакви други насекоми съставляват основното им меню. В периодите на недостиг на храна в пустинята те разчитат на способността си да съхраняват излишната мазнина н опашката си.

В домашния терариум нещата са по-лесни, там се разчита на храната, поднасяна от стопанина Не е задължително храната им да е жива, те успешно се научават да ядат и консервирани насекоми с помощта на пинцета.

Основното меню на един леопардов гекон се състои от щурци и брашнени червеи. Порасналите вече гекони могат да получават за разнообразие кралски червеи, восъчни червеи, скакалци, а като деликатес може да им се предлагат копринени буби.

Храни за гекони

Това, което е добре да се има предвид при храната им, е фактът, че восъчният червей е много богат на мазнини. Затова диета, основана на такава храна, не е приемлива. Дава се само при особени случаи, примерно тегло под нормата.

Скакалецът е с по-твърда хитинова обвивка и затова не се препоръчва на малките, но пък е много богат на протеини, добре е да го има в менюто.

Нужно е храната на гущерите да се поръси с витамини и минерали - калций и витамин Д са задължителни, за да не се разболее животното от рахит.

Живите, уловени от стопанина насекоми не се препоръчват за храна на гекона. В тях може да има пестициди и хербициди, от които влечугото ще умре. Светулките също не са подходяща храна, те причиняват смърт на гущерчето.

Всяка храна трябва да престои 24 часа преди да се предложи на домашния любимец. На бременна женска задължително трябва да се дава комплекс от мултивитамини, съобразени с препоръките на ветеринаря. На подрастващите пък е добре да се дава разбит суров жълтък за протеини.

Геконите се хранят 3 пъти в седмицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest