Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Съвети при хранене на брадат дракон

Съвети при хранене на брадат дракон

Съвети при хранене на брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Брадатият дракон принадлежи на голямото семейство на гущерите, а те са животни, които не ходят на лов за храна. Те получават храната си на място, което ще рече, че докато стоят, наблюдават всичко, което става за ядене и го поглъщат, ако успеят да го достигнат.

Всички с това описание са всеядни животни. Това ще рече, че не са придирчиви. Брадатите дракони имат обаче една особеност - младите животни се хранят основно с животинска храна, а възрастните брадати дракони ядат растителната. Това изискване трябва да се знае и поддържа и в условията на отглеждане на брадат дракон в домашен терариум, подобно на игуаните и геконите.

На подрастващото драконче е необходимо да се дава жива храна през първите му месеци, защото тогава то расте и има нужда от много протеини. Растителната храна обаче също трябва да бъде достъпна непрекъснато както за малкото, така и за възрастния брадат дракон. Младите трябва да свикнат с наличието на растителна храна, за да бъде по-лесно преминаването към нея по-късно.

Колкото повече напредва с възрастта си дракончето, толкова по-рядко започва да се храни. В зрялата му възраст този гущер получава храна 2-3 пъти в седмицата. Трябва да има и ден без храна всяка седмица.

От какви живи организми се състои на практика храната на брадатия дракон?

Основен начин за доставяне на храна е от търговската мрежа. Тя дава избор между щурци, скакалци, хлебарки. Наред с тях може да се дават плодове и зеленчуци, рибна храна, кучешки фуражи и храна за пилета. Подходящи са ларвите на брашнести червеи, восъчен молец и други предложения на пазара. Трябва обаче да се внимава кое в какви количества се дава, защото някои от тези хранителни продукти са много мазни и ако се дават редовно, брадатият дракон може да получи омазняване на черния дроб.

Брадат дракон
Снимка: pixabay.com

Зеленчуковата храна за брадатия дракон също трябва да присъства всеки ден в менюто. Нужно е да се остави в терариума чиния със зеленчуци под формата на салата за през деня. Тя трябва да е нарязана на парчета или да са оформени малки хапки. Салата айсберг, марули, листа от глухарче, маргаритки, детелина, морков са подходящи за микса, а спанак, зеле и други зелении трябва да се поднасят по-рядко.

Към прясната храна на брадатия дракон трябва да се добавят необходимите минерали и витамини след съвет с ветеринарния лекар. Трябва да се даде превес на фосфор, калций, витамин Д и други.

Важен момент е хидратацията на брадатия дракон. В много случаи на стопаните ще направи впечатление, че техният домашен любимец не пие вода. Това не винаги е опасно. Възможно е животното да няма нужда, защото си набавя течности от храната.

Възможност да даване на вода е да се напръска животното, както и наоколо, за да има повече изпарения. Пиенето на много вода също е повод за проверка, защото това често е индикация за заразяване с паразити.

Ако и вие мечтаете за такъв екзотичен любимец, вижте тези обяви за влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest