miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при донски сфинкс

Заболявания при донски сфинкс

заболявания при донски сфинкс
Снимка: HairlessCatBlog
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Донският сфинкс е от породите със странна външност, определяни често с епитет извънземни. Очакванията са, че такова животно ще бъде твърде уязвимо здравословно, но това не отговаря напълно на истината. Тези котки без козина са с доста добър здравословен статус. Ако се инфектират, те оздравяват лесно, тъй като имат добър имунитет.

В някаква степен това зависи от твърде високата им телесна температура. Докато са хранени от майка си, малките котенца също получават вещества, засилващи имунитета им.

Подрастващите индивиди са по-податливи на респираторни инфекции, но ако бъдат ваксинирани навреме, проблемът отпада.

Всички знаят, че донският сфинкс няма мигли и заради това очните инфекции при него са с по-голяма честота. Нужно е редовно да се полагат грижи за почистване на очите. Вродената инверсия на клепачите е друга здравна опасност, за която трябва да се следи при котката сфинкс.

Поради факта, че тези котки са лишени от козина, а кожата им отделя много себум, те често страдат от кожни инфекции. Много често са засегнати от акне, особено през пубертета. Трябва да се пазят и от слънцето заради възможни изгаряния.

От наследствените заболявания донският сфинкс е преследван по-често от миопатия. Това е невромускулно заболяване с хроничен и прогресиращ характер.

болести при донски сфинкс
Снимка: pickapaw

Хипертрофичната кардиомиопатия е друга опасност от наследствен характер. Заболяването представлява асиметрично задебеляване на стените на вентрикулата.

С генетичен характер е и обструкцията на дихателните пътища, което често води до смърт при тази порода. Котките не могат да преглъщат храната и умират бързо. Болестта се предизвиква от рецесивни гени, затова на практика няма лечение за нея и медицината трудно се противопоставя на заболяването.

Дерматитите, васкулитите, гъбичните инфекции са сред срещаните понякога здравословни проблеми при донския сфинкс. Причината е липсата на козина, създаваща условия незащитената кожа да се инфектира по-лесно. Профилактиката се състои основно в предпазване на котето от вредни външни влияния - температури, замърсена околна среда и други.

Трябва да се има предвид, че при здравето на донския сфинкс съществува понятие хигиенно заболяване. Това са дефекти, които са вродени - на очната ябълка, на скелета. Причините са инфекции по време на бременността или грешки при кръстосването. Затова е важно да се проучи внимателно родословието на котето при избора на домашен любимец.

В тази статия вижте и повече относно храненето на донски сфинкс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest