miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на акбаш

Съвети при хранене на акбаш

Акбаш
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Породата акбаш е представена от едри, добре сложени животни, силни и издръжливи, на които в миналото, а понякога и днес, е поверявана охраната на стадата. Все по-често сега тези красиви и силно впечатляващи кучета с бяла козина са домашни любимци и пазачи на семейния дом на стопаните.

Но отглеждането на акбаш е отговорно занимание, изискващо пълно посвещаване.

За да бъдат винаги в кондиция и да изпълняват ролята си, акбаш трябва да бъдат хранени добре, което значи правилно. Храненето на акбаша не се различава съществено от тази на останалите едри породи. Разлика има по-скоро в храненето на животното в зависимост от възрастта и работата, която върши.

Менюто на възрастното куче от тази порода трябва да включва всички обичайни храни за лаещите четириноги. Половината от храната на акбаша е необходимо да бъде от месо или негови субпродукти. Предпочитанията са към постните меса, тежките мазни месни храни са изключени.

Съветите са месото да представлява половината от дозата храна на ден. Препоръчва се да се дава сурово или сварено. Суровото месо всъщност трябва да се попари с вряла вода преди консумация, за да се унищожат бактерии, които могат да разболеят животното. Опасни са също тръбните кокали, които е нужно да се отстранят.

Други продукти, подходящи за съставяне на дневното меню са зърнените храни - елдата, оризът или овесената каша е добре да присъстват постоянно сред продуктите. Зеленчуците и плодовете също са нужни, в неголеми количества. Ферментирали млечни продукти и рибата за кучета могат да разнообразят храненето на акбаш.

Всички кучета, които са хранени с естествена храна, трябва да получават допълнително минерали и витамини, нужни за правилното функциониране на организма.

Съвети при хранене на акбаш

Акбаш може да се храни и с фабрично произведена храна от премиум клас, обогатена с всичко необходимо за добър растеж и запазване на здравето му.

Режимът на хранене на малкото кутре акбаш е като на мъниците от останалите породи - те се хранят 3 до 5 пъти на ден, за разлика от възрастното куче. То получава порция храна веднъж или 2 пъти на ден.

Един път на ден се храни акбаш, който пази стадата. Това хранене обаче трябва да бъде много обилно, животното получава цялото нужна му дневна дажба наведнъж. Домашните любимци от породата е добре да се хранят по 2 пъти на ден, като необходимата храна се раздели на две, за сутрешно и вечерно хранене. По време на екстремни студове кучетата акбаш задължително трябва да получава храна 2 пъти на ден, за да попълни изразходваните калории за поддържане на телесната си топлина.

Храните, образуващи дневната му диета, трябва да бъдат подкрепящи опорно-двигателния апарат на животните, защото акбаш страда от проблеми със ставите и костите като повечето едри породи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest