Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Дребни породи кучета - пазачи

Дребни породи кучета - пазачи

Дребни породи кучета-пазачи
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

В Древността хората живеели в опасни условия, пред непрекъсната угроза от нападения. Опасностите идвали както от диви зверове по време на паша на добитъка им, така и от злонамерени съседи или разбойници, нападащи къщи или цели селища.

В околностите на човешките жилища живеели кучета, които със силен лай съобщавали на хората за наличието на опасност. Това премахнало необходимостта от човешка охрана. Хората не само разчитали на помощта на четириногите да ги пазят, но и започнали да ги опитомяват и отглеждат, за да пазят дома и имуществото им в тяхно отсъствие.

Заедно с това тези представители на животинското царство разкрили и останалите си достойнства - да бъдат добри спътници на човека, способни да развият забележителна привързаност и лоялност към своя стопанин. Да имаш надежден спътник, движен само от чувството на преданост и любов, е изключително ценно. Кучето обича стопанина си и това е мотивът, който поражда закрилническия му инстинкт. Така че първото предназначение на кучето е да бъде добър пазач и това предопределя трайното му присъствие в живота на човека.

Фактори, формиращи профила на кучето - пазач

Идеалният пазител на живота, дома и имуществото на човека винаги се свързва с качества като сила, смелост, лоялност. Образът на кучето пазач се допълва от представата за свиреп и пламенен защитник, който има нюх към злонамерените хора и ги различава от приятелите, посещаващи стопанина.

Точният баланс между всички качества на надеждната жива кучешка охрана формира профила на сигурния и отговорен пазител, който не е жесток и агресивен, а е твърд и последователен само в опазването на повереното му имущество.

Остана едно значително качество, което в миналото е било важно, но днес се подлага на уговорки, заради особеностите на съвременния начин на живот. Това е размерът на охранителя на дома. В минали времена тази длъжност е възлагана на едри, силни и будещи респект с телосложението си животни. Затова породи като ротвайлер, доберман, швейцарско планинско куче, немска овчарка, кане корсо, бурбул, дого аржентино и много други се считат и днес за перфектни кучета - пазачи. И сега те са идеалния избор за защита на двора. Нужно е да бъдат смели и мощни.

Много любители на лаещи четириноги обаче в съвременното общество живеят в мегаполиси, а хората често не могат да осигурят на големите породи достатъчно жизнено пространство в пренаселената градска среда. Така се появява групата на кучетата - охранители със скромен размер. Наистина не е нужно охраната да е едро куче, стига да показва нужните качества за тази дейност.

Компактният домашен питомец може да се чувства чудесно в апартамента на своя стопанин и да проявява решителност и смелост като пазач, независимо, че принадлежи към дребните породи кучета.

Кои дребни кучета са подходящи за пазачи?

Миниатюрен шнауцер
Снимка: Winsker/pixabay.com

Миниатюрен шнауцер

Мини шнауцерът е безстрашен пазач, който непрекъснато следи всеки член от семейството, за да го закриля при нужда. Това дребно кученце изненадва със смелото си и непоколебимо поведение, ако реши, че някой от любимите му хора е застрашен. Напред с това пази къщата като известява за всякаква поява наоколо. Не изисква прекомерни грижи за поддръжка, нито големи средства за прехрана, а върши идеална работа като пазач на семейния апартамент в отсъствието на стопаните.

Чихуахуа

Това е изключително сладко кученце, което прилича на играчките на децата у дома, ако семейството има малчугани. Въпреки малкия си ръст и миловидното си изражение кученцата от тази порода се отнасят много сериозно към работата си на охрана на дома. Те зорко следят всеки член на семейството, както и територията на дома и веднага уведомяват, ако усетят приближаване на чуждо присъствие. На тях наистина може да разчита. Не създават трудности с поддръжката, макар че има версия както с къси, така и с по-дълги палта.

Териери

Тази група е доста голяма и са предимно работещи животни. Повечето териери са били ловци в миналото, на които се е разчитало по време на ловните излети за лисици, язовци, зайци и за унищожаване на гризачи. Името им подсказва, че работят под земята, умеят да копаят дупки, за да стигнат до целта си, или безстрашно се вмъкват в дупката на зверчето, за да го извадят оттам. Днес тази им функция е заменена и те са основно домашни любимци, които строго охраняват жилището, в което живеят и хората, които ги отглеждат.

Йоркширски териер

Сред групата на териерите най-симпатични обикновено са йоркширските териери, наричани йорки. Макар да са много сладки заради изражението на малко дете, те носят класическия дух на безстрашния териер, което ги прави перфектни малки кучета пазачи. Да, малкото кученце със смешна сладка прическа ще пази безстрашно апартамента и ще извести за всяко чуждо присъствие наоколо.

Американски безкосмен териер

Бостън териер
Снимка: Thorsten Blank Pixabay

Американският териер е будно и жизнено куче с малки размери, което винаги изглежда развълнувано. Това е защото е много активно, дейно и бди непрекъснато над дома и любимите хора. На него може да се разчита по всяко време, само трябва да се пази от изгаряне в горещите летни дни, защото няма предпазна космена покривка.

Бостън териер

Това малко куче е много умно и будно. Винаги е нащрек и следи всичко, което се случва наоколо. Малкият му размер го прави идеално за градски условия. Късото му окосмяване предполага лесна поддръжка.

Ягдтериер

Ягдтериерите имат сходни качества като останалите представители на групата, като освен че са готови да защити собственика, знаят как да привлекат вниманието на минувачите. След преминаване на нужното обучение на това бойко животно може да се разчита на защита както от диви зверове в гората, така и от недобронамерени хора.

Шиба ину

Един добър вариант за почитателите на хъскита, но с мини размер е шиба ину. Това малко пухче е всъщност много смело и самоуверено куче, на което може да се разчита да поеме и охранителни функции. Да не забравяме, че хъскитата са известни като опитомени вълци, тоест носят всички качества на гордите си роднини.

Може само да благодарим на природата за малките породи кучета-пазачи, защото те са подходящи за недостатъчно големи жизнени пространства, обикновено не изискват голяма поддръжка, а вършат работата си с отговорност и жар.

Отглеждане на дребни породи кучета за охрана

Шиба ину

Която и порода мъници да бъде избрана за охрана, обучението на кученцето от ранна възраст е от решаващо значение. То трябва да бъде въведено в къщата, да опознае членовете на семейството и домашните любимци, които се отглеждат, ако има такива.

Най-добрите кучета за охрана се нуждаят от чести и продължителни разходки, които да ги държат в отлична кондиция. Познаването на основните команди от самото начало на съжителството със стопаните е важно, за да не създадат по-късно недоразумения и неприятности. Работата с малките стражи е толкова важна, колкото и с големите. Отговорното отношение ги прави уверени и точни в изпълнението на мисията им, която ги прави щастливи. Правилно обученото куче се чувства уверено в дома и гледа на себе си като на лидер в охраната на повереното му имущество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest