miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на аляски клий кай

Дресура и обучение на аляски клий кай

дресура и обучение на аляски клий кай
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много любители на кучета харесват аляските хъскита, но в урбанизираното градско общество пространството все не стига. Какво да се направи, за да се вмести аляското хъски в тясно пространство?

Изход има и той е твърде своеобразен. Голямото куче може да се замени от джобното хъски - порода, известна като аляски клий кай.

Приликата между двете животни е голяма по отношение на външен вид, но с доста разлики в характера. Собствениците трябва да бъдат готови да се адаптират към тази странна порода и нейния висок интелект и енергичност, ако искат да виждат всеки ден пред себе си подобие на хъскито от Аляска.

Клий кай обаче има собствен темперамент и с това трябва да се съобрази неговото отглеждане и възпитание. Като начало трябва да е ясно на стопанина на адаптираната версия, че няма да има същото голямо приятелски настроено куче като хъскито.

Това не е лоша новина, защото когато клий кай се научи да обича стопанина си, той винаги ще иска да бъде само с него и ще се присъединява към всички негови дейности и игри, а от това обучението му само ще спечели.

За целта е нужно кучето да бъде навреме социализирано и възпитано. Социализацията трябва да се извърши на възраст между 6 и 12 седмици. За щастие кучето е умно и се забавлява лесно с всякакви играчки.

Съвсем младите животни имат нужда от поне половин час разходки на ден. Когато навършат годинка, вече могат да бъдат извеждани за час навън. Дългата разходка, съчетана с тичане, ще ги направи активни и в останалата част от деня.

Тези кучета обичат да копаят и да скриват играчките си, а после да ги намират. С тази им склонност може да се съчетае и обучението им. Похвалите и поощренията чрез лакомства ще свършат отлична работа в тренировъчния процес. На стопанина обаче трябва да е ясно, че винаги е нужно да държи кучето близо до себе си, защото клий кай е склонен да избяга.

Важна черта на характера им е, че изпитват тревожност, когато останат сами, дори за малко време. Добрата новина обаче е, че не си избират определен член на семейството, към когото да се привържат и да следват само него, а са благоразположени към всички. Това дава възможност всеки член на домакинството да бъде около малкото кученце, за да не изпитва стрес от самотата.

Това кутре добре се сработва с други домашни животни, разбира се с други аляски клий кай, така че времето му може да се разнообрази чрез занимания и игри с други домашни любимци. Разбира се добре и с деца, така че може да им бъде другар в игрите, след като вече е обучено и възпитано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest