Miau.bg»Статии»Кучета»Размножаване на Кучета»По колко кученца раждат пинчерите?

По колко кученца раждат пинчерите?

По колко кученца раждат пинчерите
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Повечето стопани кастрират своите четириноги домашни любимци, защото нямат възможност или не искат да отглеждат многобройното кучешко потомство. Все пак, ако този въпрос е оставен на природата, или решението да се даде възможност на кучето да роди е напълно осмислено, тогава със сигурност следващата мисъл е колко голямо може да бъде това потомство в цифри.

Като цяло плодовитостта на едно куче се дължи на много фактори - здравето на майката, качествата на бащата, върху които влияе често възрастта. Породата също е фактор. Съвсем дребните декоративни породи раждат по-малко кучило. Едри кучета като немската овчарка раждат понякога от 1 до 9 кученца. Колко кученца раждат пинчерите?

Пинчерите са всъщност група кучета, с вариращи за породата размери, като има и съвсем мънички, добре познатите мини пинчери. За тях се знае от статистиката, че раждат от 1 до 6 малки на едно раждане, като по-голямата бройка е по-често срещана в сравнение с едно единствено кутре на раждане.

Факторите, които влияят върху потомството при пинчерите, са тези, които са валидни и при други породи. Възрастта на майката и нейната полова зрялост имат важно значение. Известно е, че кучетата, включително пинчерите, стават полово активни на 7-8 месеца и периодът продължава до 10-годишната им възраст, но половата зрялост настъпва на 2 години. Това означава, че от тази възраст нататък е добре да се предвиди потомство. Недостатъчната полова зрялост се отразява на кучилото в различни аспекти - както брой живородени кученца, така и тяхното здраве и запазване.

След около 60 дни бременност женският пинчер ражда няколко кученца. Стопанинът трябва да знае, че кучето е в състояние само да се справи с раждането и грижите за новородените и се нуждае единствено от спокойствие, за може да изпълни родителските си задължения. Само при нужда трябва да се намеси ветеринар.

Бременност при принчерите

Кучилото ще се запази напълно, ако майката е с добро здраве и има подкрепата на своя стопанин, осигуряващ жизнените условия, храната за пинчера и здравна помощ, ако има нужда от нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest