miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Най-шумните породи кучета

Най-шумните породи кучета

Най-шумните породи кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Често определяме най-популярните домашни любимци като мъркащи за котките и лаещи за кучетата. Това общо определение обаче не дава ясна представа за това, че както всички котки, така и всички кучета не са еднакво шумни, тоест не мъркат и не лаят еднакво интензивно.

Факт е, че някои кучешки породи са известни със силния си лай, докато други са съвсем тихи. Този въпрос е от съществено значение, защото шумът често е причина за конфликт на собствениците на такъв питомец със съседите, а понякога и недоволство от самите стопани, но трябва да се замислим за същността на тази вокализация и ролята, която е имала и има за кучето.

Защо лаят кучетата?

За много любители кинолози е изненадващо да научат, че вълкът вокализира много по-малко от кучето, макар да са от един и същи род. В ДНК на двата животински вида има 99, 6 процента съвпадение и съответно 0, 4 процента разлика и точно на нея се дължи разликата във вокализацията.

Една от основните привлекателни черти на ранните кучета е способността им да лаят, а в далечното минало хората са живеели в опасни условия с безброй заплахи. Кучетата, живеещи в покрайнините на населените места, са предизвиквали истински бум от лаене по хората, когато натрапник се е приближавал до територията, която са населявали. Това предупреждавало и хората и така на практика кучетата действали като стражи, заместващи нуждата от човешка охрана.

Предупредителната функция на кучешкия лай е основната мотивация те да бъдат опитомени, за разлика от вълците, които никога не стават питомни. Тъй като гените за лаене са били необходимост, те са засилени чрез селекцията на животните, като най-силните и упорито лаещи животни са селективно отглеждани и не е допускано да се чифтосват с такива, които не лаят.

Така предразположението на кучето да лае става основна разлика между дивите и домашните кучета. И докато при вълка лаенето представлява само 2-3 процента от вокализацията, при кучето този процес е в голямо разнообразие от социални ситуации. И в основата на всичко е човекът и неговите нужди и практики с кучето.

Има ли значение възрастта и размера на кучето за шума, който произвежда?

Специалистите са склонни да твърдят, че размерът има значение за силата на вокализация. По-голямото куче има по-голям капацитет на белите дробове, но не бива да се подценява шума, издаван и от по-дребни породи.

Бигъл

Има различни видове лай при четириногите ни питомци и силата на звука варира в зависимост от основните емоции на кучето. Това е важен фактор, който трябва да се има предвид при определяне на това коя порода лае най-силно.

Битува представа, че животните, които лаят най-силно, са най-твърди и уверени, но често се случва обратното. Териториалният лай е компонент на страха и несигурността.

Някои породи са селективно отглеждани, за да лаят силно, общувайки с ловеца. Такива са басетите, бигълите и хрътките кръвоследници, които лаят силно, за да общуват с ловеца, когато преследват дивеч по кървава следа. Така че сред гончетата можем да открием много шумни кучета.

Териерите също са развъждани селективно така, че да лаят силно, тъй като те работят често под земята и е нужно да ориентират стопаните си за своето местонахождение.

Кучетата-пазачи и овчари са склонни да лаят много, за да отблъскват потенциални хищници и да ги възпират от нападения над стадата. Охранителите на домовете и имуществото на стопаните също са шумни по тази причина.

Една своеобразна класация може да даде представа кои са най-шумните породи кучета:

Бигъли

Ако решим да сложим гончето на първо място в списъка, това няма да бъде изненада за никого. Бигълите са очарователни с големите си очи и уши, но са и най-шумните кучета сред четириногите ловци. Днес ги ползват успешно за охрана. Лаят много силно.

Басет

Басет хрътката е чаровна порода, която понякога поздравява непознати и е дружелюбна към хората, но е ловец, работещ в глутница и това го прави шумно животно. Като домашен любимец най-често лае от скука, защото е интелигентно същество, което показва, че има нужда от занимания.

Чихуахуа е шумно куче
Снимка: HG-Fotografie/pixabay.com

Чихуахуа

Това са мъници, които се побират и в дамска чанта. Но те лаят непрекъснато и без никаква причина най-често. Работата е там, че това са високоенергийни животни и трябва да бъдат уморявани повече, за да намалят вокализацията. Иначе натрупват енергия и стават шумни кучета.

Голдън ретривър

Златният ретривър лае мощно най-вече за да каже, че има нужда от общуване и внимание. Със силен лай кучето привлича вниманието на стопанина, както и на непознатите, за поиграят с него. Тази порода е много общителна и държи рекорда по силен лай.

Немска овчарка

Немската овчарка е шумно куче-пазач и често тази порода бива наемана на работа в полицията и военните заради техните охранителни качества и заради силния им лай. Въпреки естествените си наклонности да издават силни звуци, те са приятелски настроени и стават и отлични семейни кучета, които не безпокоят съседите, ако са добре възпитани. Вокализацията при тях е основно заради вълнение, скука или защита на територията. Трябва да им се даде време, за да се приспособят към заобикалящата ги среда и да станат по-тихи и спокойни.

Шотландски териер

Скоч териер

Шотландският териер е дребно куче, но може да донесе много неприятности със силния си лай. Известни са със своето алармено лаене, както се нарича. Това ги прави отлични пазачи, въпреки че са дребни на ръст. Ако забележи нещо нередно, това дребно кученце веднага предупреждава с мощен глас. При добро обучение породата е отличен спътник на стопанина за разходки и носи добро настроение, когато гони катериците и птичките с весел лай.

Пъгъл

Тази шумна порода кучета води произхода си от бигъла и съответно лае силно като него. Породата е любвеобилна и спокойна, но подходяща повече за питомец вътре в къщата, където прекарва времето си по-спокойно. Ако са добре социализирани и подходящо дресирани, тревожният им лай няма да безпокои всички наоколо. Те са интелигентни и лесни за обучение, особено ако тренировките се провеждат в приятелска среда.

Значение на кучешкия лай

В заключение може да се каже, че кучетата обичат да говорят с хората и да лаят. Те са шумни и развалят спокойствието и съня на околните, но това им поведение е полезно, защото склонността им да вдигат шум всъщност ги е направила най-добрият приятел на човека. Така че не се сърдете, ако кучето ви лае.

Днес функцията им да бъдат само компаньони на хората става по-значителна и нуждата да известяват стопаните с лай намалява. С подходящо възпитание животното може да бъде успокоено, за да бъде по-тихо и да лае само при команда. Това е напълно възможно. Дори да се окаже трудна задача, не бива да забравяме, че лаенето е една от най-важните същности на кучето и това го е отличило от дивите му роднини, превръщайки го в домашен приятел и надежден спътник на човека.

Любопитни данни за силата на кучешкия лай

Как може да се опише най-силният кучешки лай в света и измерен ли е такъв?

На този въпрос има положителен отговор. Известно е и най-силно лаещото куче. То е от породата златен ретривър и носи име Чарли. Този домашен любимец е носител на световния рекорд на Гинес по силен лай. Той е достигнал 113, 1 децибела по време на събитие в Австралия. За да се добие представа за силата на лаенето му, то е сравнено с шума от рок концерт на живо. Предишният рекорд е принадлежал на немска овчарка, достигнала 108 децибела.

Вече знаете кои са най-шумните кучета, а ето и кои са най-тихите породи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest