Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на къдрав ретривър

Важни грижи при отглеждане на къдрав ретривър

Важни грижи при отглеждане на къдрав ретривър
Снимка: Dogtime

Къдравият ретривър е възхитително куче с мускулеста и силна физика и страхотен темперамент - игриво и мъдро. То може да стане верен приятел и помощник на стопанина си, а той може да му се отплати за лоялността с грижи и внимание. Това е уникално куче, което произлиза от нюфаундленд и ирландски воден шпаньол.

Когато става въпрос за грижите за къдравия ретривър, веднага вниманието се насочва към уникалния му външен вид, за което е отговорна козината му. Цялото тяло и ушите на животното са покрити от гъста и плътна маса от дребни къдрици, които не стърчат навсякъде, а са плътно до тялото на кучето. Само по лицето, челото и крайниците кожата му е гладка.

Това палто надеждно защитава четириногото от студ, вятър и тежки климатични условия. Тази козина линее 2 пъти в годината със средна интензивност. За много собственици на тази порода къдриците на кучето са повод за гордост. Обратно на очакванията, грижите за къдравата козина на ретривъра са минимални. Достатъчно е 2 пъти в седмицата да се разресва с твърда четка.

Къпането е добре да се извършва само при необходимост и то със специален кучешки шампоан. Прекаленото миене може да наруши защитната функция на къдравата козина и това трябва да се има предвид.

Ушите на уникално изглеждащия домашен питомец е нужно да бъдат предмет на постоянна грижа, защото събирането на мръсотия може да предизвика инфекции. Очите също трябва да се почистват редовно, защото очните заболявания са твърде често срещани при тях. Превенцията е много важна част от отглеждането на къдрав ретривър.

Къдрав ретривър
Снимка: American Kennel Club

Това куче се чувства комфортно на чист въздух и затова грижата за общия му тонус изисква дълги разходки, по възможност извън града или на полето в зависимост от мястото на отглеждане. Редовните тренировки и разходки на кучето ще бъдат полезни и за здравето на костната система, защото породата е предразположена и към кучешки заболявания на опорно - двигателния апарат.

Храненето на къдравия ретривър също е от значение. Недопустимо е да храните животното с човешки храни. Винаги избирайте най-добрата възможна храна за своя любимец.

Нито малките кутрета, нито възрастното куче е подходящо за отглеждане на открито. Това е домашно животно, на което трябва да бъде отделено собствено пространство в дома, което то да припознае като свое. Умното и послушно куче къдрав ретривър няма да създаде проблеми в грижите по него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest